Lad ikke børnene styre

Sæt tydelige grænser for børnene, men vælg samtidig dine kampe med omhu, råder familie-ekspert Charlotte Højlund. Børn prøver nemlig grænser af for at finde ud af, hvem de selv er. Hvis de for ofte får lov at bestemme, vil de blive forvirrede over deres egen rolle i familien. Det har børn ikke godt af, heller ikke selv om forældrene gør det i den bedste mening. Samtidig skal hverdagen ikke være en kamp. Der er nogle områder, hvor du godt kan tage børnene med på råd.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Hvis det stod til Sophus og Sylvester, kørte vi i en knaldrød Porsche i stedet for vores halvgamle, slidte minibus, der var flere kanaler på fjernsynet, og allerhelst solgte vi huset og flyttede permanent til Lalandia.

Bestemte børnene over måltiderne, spiste vi ikke meget andet end spaghetti og kødsovs, kun afbrudt af pandekager med is. Morgenmaden ville altid være et morgenmadsprodukt med masser af chokolade eller franskbrød med Nutella.

Sæt tydelige grænser

Børn vil rigtig gerne bestemme - og så vil de alligevel ikke. For når de prøver, afprøver de grænserne. Men mange børn kommer i dag til at bestemme langt mere, end de er modne til og reelt har lyst til.

LÆS OGSÅ: Hundeopdragelse virker på børn

For børn skal ikke bestemme alting. Mange af de beslutninger, der tages i en familie, er og skal være voksenbeslutninger - og selv om børnene brokker sig, ved de det godt. Men derfor vil de alligevel prøve, fordi det er det, de gør. De prøver grænser af for at finde ud af, hvor de selv er, og hvad deres rolle er.
Hvis de altid (eller ofte) får lov at bestemme, vil de opleve, at der ikke er nogen grænser, og blive forvirrede over deres egen rolle i familien. Det har børn ikke godt af, heller ikke selv om forældrene gør det i den bedste mening.

Indfør diktatorisk demokrati

I dag er vi langt fra tidligere tiders børneopdragelse, hvor børn skulle ses, men ikke høres. I stedet lytter vi til børnene, nogle gange også for meget. For børn må ikke bestemme alting - uanset hvor højt de råber, slår, sparker eller ter sig.
Samtidig skal vi vælge vores kampe, for ikke alt er værd at slås om. Giv efter på de områder, hvor det ikke betyder så meget for dig, men hold fast i dine kardinalpunkter, ellers mister du dig selv og får svært ved at holde fast i den autoritet, du som forælder bør have. Børn har brug for at vide, at vi er klippen, der står fast. Derfor praktiserer jeg "diktatorisk demokrati", hvor alle bliver hørt og har mulighed for at påvirke beslutningerne. Men hvor børnene også ved, at det endelige ansvar ligger hos mig.

Her kan du tage børnene med på råd:

Børnene skal være (med)bestemmende om

- Rigtig meget, men meget lidt af det virkelig vigtige. De store økonomiske beslutninger om bolig, bil og ferie kan kun tages af voksne.

- Hvad for noget tøj, de vil have på - inden for rimelighedens grænser. Ikke noget med vintertøj om sommeren og omvendt, intet nattøj eller udklædningstøj i børnehaven og ingen festsko, når man skal kunne løbe og lege.

LÆS OGSÅ: Giv slip - også på de små børn

- Hvilket tøj der købes til dem, men inden for de økonomiske grænser, der sættes af de voksne. Hvis der ikke er råd til mærkevaretøj, må de vælge noget andet. Det kan også være praktiske hensyn, som børn ikke altid overvejer. Men de skal høres, for det er omsonst at købe tøj, de aldrig tager på.

- Hvad vi spiser til daglig. Men hvis I lægger madplan, skal den ikke ændres hele tiden. Derudover skal børns smagsløg udfordres, så de lærer at spise varieret, og der skal også være plads til "voksenmad".

Frit valg til fødselsdage

- Maden til deres fødselsdag bør have meget vide rammer, så de kan vælge næsten hvad som helst. Hvis de beder om restaurationsbesøg, og der ikke er plads i budgettet, må man med det samme sige, at det er udelukket. Ellers er der frit slag - også til pandekager med is.

- Indretning af deres værelse - med rimelighed. Lyt og spørg, hvad de kunne tænke sig og tag beslutninger, hvor nogle af deres ønsker respekteres. Men kan du slet ikke med sorte vægge eller Disney-tapet, skal der ikke være det.

- Deres fritidsaktiviteter, dog afstemt efter økonomi og praktik. Men du kan godt stille krav om, at de ikke må give op, før det har fået en chance, og de skal helst blive ved, så længe der er betalt (normalt fire måneder ad gangen).

LÆS OGSÅ: 8 gode råd til at tackle din teenager