Lær at håndtere vrede - både din egen og dine børns

Børn må gerne være vrede - men de skal lære at håndtere følelsen, så det hverken ender i medlidenhedsvækkende tårer eller passiv tristesse. Her kan du få hjælp til at lære dine børn at tackle vrede - og måske kan du også få tænkt over, hvordan du selv reagerer, når du bliver vred?

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter
Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Det er weekend, og børnene løber rundt i huset. Stille og roligt beder jeg dem lade være med at løbe. De bliver ved.
Igen beder jeg dem pænt om at holde op, denne gang mere bestemt, men stadig uden resultat.
Noget højere siger jeg: - Nu holder I altså op med at løbe, for lige pludselig er der en, der falder og slår sig, eller I får væltet noget ned, der går i stykker. Hvis I skal løbe, må I gå ud i haven. Jeg vil ikke have det!

Knust Chanel no. 5

De løber stadig, og få minutter efter lyder der et rabalder og en voldsom klirren fra badeværelset på første sal.
Jeg skynder mig op og ser, at den dengang 9-årig Kamille i farten har revet min helt nye Chanel no. 5 på gulvet, så den ligger i tusind stykker.

Hurtigt får jeg hende båret ud, så hun ikke skærer sig på glasskårene, og så giver jeg los for min frustration og vrede over, at de ikke hørte efter. Jeg råber. Højt. Da hun har tårer i øjnene, råber jeg stadig.

Undskyld mor

Senere kommer hun med et brev til mig: "Undskyld Mor. Jeg kan ikke lade være med at tænke på det. Det som du kunne lide og kostede 600 kr. Jeg kan ikke holde ud at såre dig. Elsker dig. Undskyld".
Nedenunder var der en tegning af en pige med tårer ned ad kinderne, og så var det min tur til at undskylde, kysse, kramme og græde.

Men vi er jo alle mennesker. Heller ikke mødre er overmennesker, selv om det kan føles sådan en gang imellem. Vi kan ikke altid være glade, smilende og overskudsagtige. Vi begår også fejl, og det er o.k. Bare
vi aldrig bliver for store til at indrømme fejlene og undskylde ...

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlund: Sådan opdrager du med ros og tålmodighed

Lær at være vred

I mit barndomshjem var vrede en forbudt følelse, og jeg lærte hurtigt at erstatte min vrede med tårer. Som voksen fandt jeg ud af, at det var uhensigtsmæssigt for mig ikke at kunne vise vrede, som er en langt mere aktiv følelse end den passive tristesse.
Min børn må gerne føle vrede - og alle andre følelser. Det er nemlig ikke følelserne, vi skal ændre, men vores måde at reagere på. Her får du mine råd til at hjælpe børn med at håndtere vreden:

¤ Lad være med at skælde barnet ud over hendes følelser, men hjælp hende til bedre måder at takle dem på. Det er ikke følelsen, men reaktionen, der skal ændres.

¤ Når barnet (især det mindre) bliver virkelig vredt, skal du holde det tæt ind til dig, så det mærker din varme og ro. Det hjælper det til at falde ned igen.

Bevar roen

¤ Forhold dig selv roligt, så du ikke kører med og reagerer tilbage med vrede - det gør kun situationen værre og trækker den i langdrag.

¤ Vis forståelse for barnets følelser, samtidig med at du viser alternative reaktionsmønstre.

¤ Beskyt barnet mod sig selv og resultaterne af raserianfaldet, hvis han kaster sig rundt.

¤ Lad ham udtrykke vreden, men du behøver ikke acceptere at høre på det - hele tiden.

¤ Find ud af, hvad der virker for dit barn og giv ham det. Det kan være en pause, afledning, forståelse, alenetid eller en pude at slå i.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds råd til at tackle teenagerne