Mange elsker ikke deres baby

Det er et af de største tabuer i vores kultur. Du kan arbejde sort, snyde forsikringsselskabet, køre for stærkt, være utro og tale om det til venner og familie. Men hvis du ikke er overvældet af kærlighed til din baby, så holder du det for dig selv i frygt for at blive dømt som en dårlig mor. Det skal du ikke, for du er ikke alene om at vente på kærligheden til din baby.

Det siger noget om tabuets størrelse, at der ikke findes statistikker over, hvor mange mødre der plages af skyldfølelse over, at de ikke kan mærke kærlighed til deres nyfødte barn. Så stort et tabu er det, at de fleste mødre endda har svært ved at tale med en psykolog om det.

kærlighed tager tid

Hvis en kvinde ikke føler kærlighed, i det øjeblik hun får sit barn i armene efter fødslen, må der være noget galt med hende. Men det er der ifølge børnepsykolog Litte Frehr ikke nødvendigvis. Hun opfordrer nybagte mødre til at tage det med ro, og give sig god tid til at lære deres baby at kende, før de slår sig selv oven i hovedet med skyldfølelse. Det er ganske normalt at tilknytningen til en lille ny og dermed moderfølelser og kærlighed tager tid.

Læs også: Lisette skal lære at være en god mor. Hun aner ikke, hvordan man gør, for hendes egen barndom var helt ad helvedes til.

-Den hormonelle forandring, der sker efter en fødsel, er den største hormonelle forandring, der sker i en menneskekrop. Forandringen sker på få timer, og det har selvfølgelig betydning, fordi hormoner har stor betydning for vores humør. Derudover er det en kæmpe omvæltning på så mange andre planer at blive mor, at det selvfølgelig er svært at føle den helt vilde og voldsomme morkærlighed, forklarer Litte Frehr.

Efter en fødsel udsættes den nybagte mor for rigtig mange belastningsfaktorer, der alle kan stå i vejen for følelsen af kærlighed. Førstegangsfødende er ifølge Litte Frehr særlig påvirkelige overfor de mange faktorer, fordi de ofte er usikre på barnets behov og deres egen tilstrækkelighed.

Drop skyldfølelsen

-I løbet af 24 timer går man fra at være den vigtigste person i sit eget liv til at et andet individ - en fremmed- bliver vigtigere. Man kender jo endnu ikke sit barn og dets behov. Der kan gå flere måneder, før der opstår en rytme i dagligdagen med et spædbarn, og man formår at forstå og forudsige sit barns behov og følelser. Det betyder, at man føler sig magtesløs, når det græder. Magtesløsheden gør det svært at knytte sig til et barn.  For rigtig mange kvinder tager det derfor længere tid at blive overvældet af kærlighed til deres baby. Som menneske er vi nødt til at have fornemmelsen af et andet menneske som en unik person, før vi kan mærke kærlighed, og det kan være svært, når børn ikke giver ret meget tilbage i starten. De spiser, sover og laver i bleen, og det er det. Det er en voldsom oplevelse at føde og blive mor, og hvis en nybagt mor så også er uheldig at have et meget krævende barn, er der ikke noget at sige til, at hun ikke er ovenud lykkelig og forelsket, forklarer Litte Frehr.

Hun anbefaler nybagte mødre at bryde tabuet og tale med deres partner om de svære følelser. Han kan meget vel have det på samme måde, og det er nemmere at tackle, når man ikke skal føle skyld. Ifølge Litte Frehr er skyldfølelsen altoverskyggende hos nybagte mødre, der ikke kan mærke kærlighed til deres baby.

Læs også: Skal du vælge at få et eller mange børn

-Tilknytning er ikke noget, der sker automatisk, og det gør dig ikke til en dårlig mor, at du har svært ved at mærke kærlighed. Din sundhedsplejerske har hørt ting, der var ti gange værre, så du kan roligt tale med hende om det, og hun kan hjælpe dig med at vurdere, om det er noget, som du bør få hjælp til, siger Litte Frehr.

Og der er skam hjælp at hente, hvis ikke kærligheden kommer snigende. Først og fremmest er det en trøst at vide, at man ikke er den eneste mor, der har det sådan.

I denne uges Ude og Hjemme, som udkommer d. 22 april, kan du læse om Julie, der tør bryde tabuet. Hun skammede sig over sine manglende følelser for sin nyfødte datter. Men i stedet for at holde det for sig selv, skrev hun om det på sin blog. Og nu står hun frem i Ude og Hjemme og er hudløs ærlig om, hvor svært det var ikke at elske sin baby.