Mobning: Sådan opdager du tegn på mobning

Har du mistanke om, at dit barn bliver udsat for mobning, så er her nogle råd til, hvordan du opdager det. Læs alt om mobning her.

Mobning kan have konsekvenser for et barn resten af livet. Derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om mobning  i tide.

Ude og Hjemme mod mobning

Om få dage begynder børnene igen i skole - for de fleste er det en glæde, men for nogle betyder det desværre også, at mareridtet med mobning begynder igen.

På Ude og Hjemme vil vi stoppe mobning. Lad os alle bakke op om det, så vi kan nå målet: STOP MOBNING!

LÆS OGSÅ: Sådan opdager du mobning

Sæt vores "STOP MOBNING" logo på din profil og vær med til at vise, at du heller ikke vil acceptere mobning.

Klik her for at sætte "STOP MOBNING"-logoet på dit profilbillede

 

Har du eller dine børn oplevet mobning? Du kan skrive til os, hvis du gerne vil fortælle din historie, på [email protected].

Skriv til os her

 

Bente Boserup, der er leder af Børns Vilkårs rådgivning, kommer her med nogle gode råd til, hvordan man som forældre kan forholde sig til mobning.

Forældre mod mobning

- Bliver et barn drillet en enkelt gang, kan det være, at man bare skal lade det ligge, men hvis der er tale om mobning, skal der gøres noget, og det er altid forældrenes ansvar, at der bliver handlet. Mobning er ikke noget, som børn selv kan løse, siger hun til tv2.dk.

Her er nogle forældre, som ikke ville finde sig i, at deres børn blev mobbet:

Hvordan kan man kalde denne lille dreng for grim? Han er jo det kæreste. Ikke desto mindre var det præcis det ord, som en anonym internet-mobber brugte, da han kommenterede dette billede af drengen Quinn. Quinns mors svar på den grove kommentar er lige i øjet.
Kristian kunne ikke forstå, hvorfor folk sådan kikkede på ham, når han var med sin mor i byen. Nogen gik langt udenom ham. Andre grinede og pegede fingre. Mor, synes de, at jeg er et monster, spurgte han en dag.

Selv om barnet siger, at der ikke er noget galt i skolen, så er der alligevel nogle tegn på mobning, som man som forældre kan være opmærksom på.

- Det første tegn kan være, at barnet har ondt i maven eller hovedet eller ikke vil hen i skolen. Det kan også være, at barnet simpelthen går fra skolen i løbet af dagen, siger Bente Boserup.

 

Børn reagerer altid på mobning

- Nogle børn kan for eksempel finde på undskyldninger som en forkølelse eller anden sygdom for at slippe for at skulle i skole. Og mens nogle børn reagerer på mobning ved at skælde ud og blive aggressive, bliver andre børn meget stille. Uanset ændrer barnet ofte adfærd og bliver trist.

Hvis barnet mistrives, er det vigtigt, at der bliver talt om det, og man skal som forældre virkelig lytte til barnet. Vær generelt nysgerrig, spørg detaljeret ind og lyt efter, råder Bente Boserup.
Hun erkender, at det kan være svært.

Læs også: Mobbe-offer blev model

- Det er svært som forældre at høre, at ens barn bliver mobbet. Du har lyst til at gøre det noget, der ikke er slemt, for du kan slet ikke holde ud, at dit barn bliver udsat for mobning. Og det er fuldstændig naturligt, for alle forældre vil gerne have, at ens barn har venner og er populært, siger hun.

 

Involvér barnet i løsningen på mobning

Når barnet så endelig fortæller det, så er det vigtigt, at man ikke handler uden at fortælle barnet, hvad man har tænkt sig at gøre. Hun foreslår, at man for eksempel spørger barnet, om det helst vil have, at forældrene går hen på skolen eller ringer derhen.

Hun anbefaler ikke, at man tager kontakt til forældrene til det barn, der mobber, for det kan gøre situationen værre. Men det er en god ide at inddrage skolen, og man kan eventuelt også tage kontakt til andre forældre, hvis der er nogle, man har et godt samarbejde med.

 

Gode råd til at opdage mobning

• Vær nysgerrig og stil spørgsmål til, hvordan barnet har det i skolen.

• Snak om de andre elever i klassen - også dem, som ikke er din søn eller datters bedste venner. Spørg hvordan de andre har det, hvad de laver, og hvem de er sammen med.

• Tag det alvorligt og reager, hvis et barn fortæller, at han eller hun selv eller andre i klassen ikke har det godt.

• Vær opmærksom på signaler, der viser, at et barn bliver udsat for mobning. Det kan være, at barnet ikke længere er glad for at komme i skole, holder op med at være sammen med andre efter skole, lukker sig inde og bliver trist, bliver mere hidsig eller får ondt i maven eller hovedet.

Kilde: Børns Vilkår

 

Det kan du gøre, hvis dit barn bliver udsat for mobning

• Lyt til dit barns historie og anerkend problemet.

• Ros barnet for at fortælle om mobningen.

• Trøst dit barn og læg vægt på, at det ikke er barnets egen skyld, at det bliver udsat for mobning.

• Tag kontakt til skolen og de andre forældre i klassen, for at finde ud af hvordan mobningen stoppes.

• Indgå et konstruktivt samarbejde med skolen for at finde ud af, hvordan I sammen kan løse problemet med mobning.

• Insister på et kontinuerligt fokus på trivsel i dit barns klasse.

Kilde: Børns Vilkår

 

Læs mere om mobning her

Dreng danser på trods af mobning
Mobning i skolegården er ingen hindring, når du har en passion. Denne kortfilm minder os om, at vi aldrig bør glemme, hvem vi er, og hvad vi holder af, bare fordi livet byder os modgang. Filmen er smuk, men det, som virkelig er svært at glemme igen, er den lille drengs dans. Han er så talentfuld, at han nok skal blive til noget stort en dag. Se filmen, der handler om mobning og det at gå imod den, og del dette stærke budskab.
Mobning fik Mette til at trøstespise
Mobning i skolen og sorg over sin elskede mormors død lagde grunden til Mettes overvægt allerede i de unge år. Med hjælp fra en terapeut så Mette sine dæmoner i øjnene, kom igennem den massive mobning og vandt kampen mod kiloene.
Mobning: Sådan ser du tegn på selvmobning
Mobning behøver ikke kun at være af andre. Så længe Line kan huske tilbage, har hun været plaget af negative tanker om sig selv. At hun ikke var god nok, at hun var dum, så mærkelig ud, gjorde forkerte ting og var forkert. Line var en selvmobber. Læs her om mobning af sig selv – og hvad du kan gøre for at spotte og hjælpe en selvmobber.
Louise, der fik spiseforstyrrelse pga mobning
Massiv mobning i folkeskolen ødelagde Louises selvværd. Da hun fik besked til at tabe sig, udviklede hun en spiseforstyrrelse, som ødelagde hendes ungdom.
Mobning drev odin i døden
Mobning var hverdag for Odin i mange år, når han gik i skole. Det var så slemt, at hans mor, Katrine, i en periode fulgte sin søn i skole og hentede ham igen for at stoppe de værste drillerier og den værste mobning. Men trods morens indsats stoppede mobningen ikke. Så tog Odin en tragisk og desperat beslutning. Han tog sit eget liv.
Massage mod mobning
Mobning skal tackles på den rigtige måde. Ude og Hjemme fik lov til at følge en times Fri For Mobberi-leg i Rørby Hallen ved Kalundborg. Her samarbejder elever, forældre og pædagoger om at komme mobning til livs. Filosofien er simpel: Den man giver massage, mobber man ikke.
Mille har altid været klassens tykke pige. Og hun er blevet mobbet så længe, at hun i dag lider af tvangstanker. Nu har familien endelig fundet en løsning på alle problemerne. Mille kom med i Generation XL på DR, der følger en gruppe børn og unge i et projekt på Holbæk Sygehus, og skolen er blevet skiftet ud med en efterskole.
Var genert og udsat for mobning
Anna var meget genert og blev udsat for mobning i skolen. Det er hendes musiklærer fra gymnasietiden der er skyld i en stor del af æren for, at hun er blandt de ni deltagere i X Factor.
På Torsted Skole i Horsens vil man mobberiet til livs. Siden 2008 har programmet Fri for Mobberi været en fast del af indskolingen. Og det virker. – Hvis 25 elever i en klasse står sammen og siger stop, kan det ikke lade sig gøre at mobbe, siger skolens antimobbekonsulent.
13-årige Christina er blevet mobbet siden 0. klasse. Mobberierne er nu blevet så grove, at hun har tænkt på selvmord. På de sociale medier har hun bl.a. modtaget beskeder som: ”Dræb dig selv, svin.” Familien har forsøgt at råbe skolen op, uden held.
En målrettet indsats mod mobning for børn helt ned i børnehavealderen har succes i Kolding. – Vi bryder mønstrene, jubler pædagogerne.