Monique: Stor sorg aldrig at blive mor

Som 19-årig 
fik Monique 
en abort, fordi 
graviditeten 
ikke passede dengang. Siden har hun i årevis kæmpet for at blive mor, men forgæves, og i dag nyder den sprudlende 
sangerinde 
andres børn gennem sin musik.

Sangerinden Monique Spartalis har altid været overbevist om, hun skulle være mor. Hun har nærmest taget det som en selvfølge, og hun skulle mindst have tre børn. Og gerne fem.
Når man ser hende sidde iført tylsskørt og med spil i øjnene, når hun læser et H.C. Andersen-eventyr højt for en flok børn, er man heller ikke et sekund i tvivl om, at hun ikke bare har et talent for at omgås børn. Hendes glæde over børn kommer helt inde fra hjertet. 
 
 
Men når 51-årige Monique læser højt eller synger sine børnesange tilsat en hel del kropssprog, gør hun det ikke for egne børn. Hun gør det for andres i sin app ”Monique’s Verden”, hvor man kan hente historier og sange til de 0-7-årige.
Appen er hendes egen idé, og det er hendes måde at give mening til den meningsløse sandhed: Monique fik aldrig selv børn.
Selv havde hun aldrig troet, at det ville blive hendes skæbne. Som yngre var hun overbevist om, at børn kunne man jo altid få, når man havde lyst.
 

Ekstatisk af lykke

Det vil altid være en del af hendes historie, at hun selv valgte at få en abort, da hun som 19-årig blev gravid med sin kæreste. De havde godt nok været sammen i tre år, men på det tidspunkt boede han i Irland, så de vurderede, at det passede dårligt.
– Det glemmer jeg aldrig nogensinde. Jeg lå på en stue ved siden af en kvinde, som var ved at abortere med tvillinger. Hun var selvfølgelig rasende på mig, fordi jeg selv havde valgt det, mens hun lå og kæmpede for tre menneskers liv. Det var forfærdeligt, husker Monique, som gerne sætter ord på alt det forfærdelige, der følger med, når man ikke kan få børn. 
   Hun har nemlig prøvet på det i årevis, men som tiden gik, fandt hun ud af, at børn bestemt ikke er noget, man altid kan få, når det lige passer ind.
Hun og kæresten prøvede alt. De gik igennem opslidende og dyre fertilitetsbehandlinger, og de gik ikke mindst igennem skuffelse på skuffelse.
I 2004 lykkedes det endelig. Monique blev gravid.
– Jeg var ekstatisk af lykke, smiler Monique. Men noget var ikke, som det skulle være, og i fjerde måned aborterede hun.
 
 

Uretfærdigt 

Monique har gennemlevet stor sorg og fortvivlelse i alle de år, hun uden held forsøgte at blive gravid. Hun taler gerne om de svære følelser, for undervejs oplevede hun, hvor stort et tabu ufrivillig barnløshed er. Mange par holder det hele bag lukkede døre og sniger sig ind på fertilitetsklinikkerne, som om det er noget, man skal skamme sig over.
Selv kender Monique godt følelsen.
– Jeg syntes, det var så uretfærdigt, og jeg følte mig som verdens største fiasko. Både som kvinde, som menneske og som kæreste. Alt handler jo om, at man skal have en familie, og hvis der ikke er børn, er man ikke en familie.
Monique og hendes kæreste blev ved med at komme på fertilitetsklinikken i så mange år, at lægen til sidst sagde: ”Der er tre ting, der forhindrer dig i at blive mor: Din alder, din alder og din alder.”
 
 

Fandt meningen

Der skulle gå nogen tid, før Monique fandt en mening med, at hun aldrig fik morrollen. Faktisk var det under en samtale med sin far, at hun begyndte at tænke over, at situationen åbnede for en anden mulighed.
– Min far sagde: ”Måske er det Guds vilje, at du skal gøre noget for andres børn.”
Det gør Monique i dag med sin app ”Monique’s Verden”, hvor forældre kan hente hendes sange og historier og få børnene til både at synge og lytte med hjemme i stuerne.
– Jeg ville jo så gerne selv have børn, fordi jeg ville dele ud af min viden og kærlighed til sang og til det kreative. Det giver jeg så videre nu, smiler Monique.