Mor fik nok: Tog opgør med flabet søn i brev på Facebook

En frustreret mors brev til sin modvillige og flabede teenagesøn om at bidrage til fællesskabet og passe sine pligter er gået verden rundt og har fået 87.000 til at ’synes godt om’ og 162.000 til at dele opslaget.

At teenagere kan være mere end besværlige at få til at gøre, hvad man beder dem om og udvise et minimum af taknemmelighed kan rigtig mange forældre skrive under på. 

I hvert fald har en mors kontroversielle opråb til sin 13-årige søn på Facebook om at få ham til at bidrage mere til fællesskabet, fået tusindvis af forældre til at trykke ”synes om” og dele hendes utraditionelle brev til sønnen.

I brevet skriver moren, at eftersom han lægger så stor vægt på at være selvstændig og uafhængig og har fremhævet, at han tjener sine egne penge ved at lave YouTube-videoer, mener hun også, at han fint kan betale for at bo hjemme. 

Det virker som om, der er gået en del konflikt og skænderi forud for brevet, og moren er blevet træt af sønnens modvillige og flabede attitude.  Når hun gentagne gange har bedt ham om at udføre huslige pligter, har han åbenbart slynget i hovedet af hende, at hun ikke skal kontrollere ham.

Det har fået hende op i det røde felt, og hun har besluttet sig for at give ham en læresteg.

Læs også: Sådan får du børnene til at hjælpe til

Så kan du lære det

Ordlyden af brevet er som følger:

"Kære Aaron

Da du åbenbart har glemt, at du kun er 13, og at det er mig, der er forælderen, og at du ikke vil kontrolleres, tænker jeg, at du har brug for lidt undervisning i uafhængighed. 

Da du også har smidt i hovedet på mig, at du tjener dine egne penge nu, vil det være nemmere, hvis du køber de ting tilbage, som jeg har købt til dig gennem tiden.

Hvis du gerne vil have din lampe/elpærer eller adgang til internettet, er du nødt til at betale din del af udgifterne.

Husleje: 2839 kr.

Elektricitet: 799 kr.

Internet: 139 kr.

Mad: 990 kr.

I alt 4734 kr/md.

Desuden skal du tømme skraldespanden mandag, onsdag og fredag, og enten feje eller støvsuge de dage. Du skal gøre dit eget badeværelse rent en gang om ugen, lave mad til dig selv og rydde op efter dig selv. 

Hvis du ikke gør det, vil jeg opkræve en ”stuepigeafgift” på 198 kr. for hver dag, jeg må gøre det.

Hvis du beslutter dig for at blive mit barn igen i stedet for bofælle, kan vi forhandle om vilkårene.

Kærlig hilsen mor". 

Søn har forbedret sig 

Læs også: Sådan tackler du de vilde drenge

Den enlige mor kalder sig Estella Havisham. Det er ikke hendes rigtige navn, da hun ifølge en engelske avis The Independent er tidligere offer for hustruvold og derfor optræder under pseudonym.

Efter offenliggørelsen af brevet har Facebook lukket Estella Havishams konto. Muligvis fordi, der også var en del vrede reaktioner mellem kommentarerne til brevet. Mens tusindvis af brugere vendte tommelfingeren op i en solidarisk ”så kan de lære det-aktion,” stødte det også mange forældre, at en mor kunne finde på at hænge sin mindreårige søn ud på et offentligt medie. Uartig eller ej.

Estella Havisham er dukket op igen på Twitter, hvor hun rapporterer, at det går bedre med sønnen. Brevet har ikke udvirket mirakler, for Aaron er trods alt kun 13. Men han har forbedret sig en del, efter at han har set hendes regnestykke og blev præsenteret for bøder for ikke at udføre sine pligter. Pinlighedsfaktoren virkede.

- Metoden var en succes. Det går bedre, men han er stadig 13. Han kommer ikke til at udvikle sig ikke til en mand i løbet af en nat, skriver hans mor.

Aaron har åbenbart besluttet sig for at blive hendes søn igen.