Øv engelsk med ungerne

Efter sommerferien skal alle nye skolebørn have engelsk fra første klasse. Du kan hjælpe dine børn godt i gang ved at træne engelsk - og andre fremmedsprog - hver gang muligheden byder sig. Det er ikke mindst vigtigt for de børn, der skal i anden klasse, og dermed allerede er bagud. Her får du ideer til at lege fremmedsprogene ind.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Engelsk for begyndere

Flere folke- og privatskoler har i en del år undervist i engelsk allerede fra første klasse, men fra næste skoleår bliver faget obligatorisk for alle førsteklasser - ligesom tysk også kommer ind i skolen tidligere.

Der er selvfølgelig tale om en slags lege-engelsk, hvor børnene spiller med en bold og bruger engelske ord eller synger sange med engelske tekster.

Jeg er glad for, at børnene kommer til at møde fremmedsprogene tidligere i deres skolegang, og mange har allerede et godt ordforråd fra spil, film og apps.

LÆS OGSÅ: Tip til skolestart: Forældre skal lære børnene at gå i skole

Brug sommerferien til at øve

Desværre er der også nogle, der kommer til at være lidt "bagud" - som min datter, Luna på 8, der skal i 2. klasse efter sommerferien og endnu ikke har haft engelsk. Det skal hun (og de andre) nu nok komme efter, men derfor kan vi godt lege lidt sprog ind i dem for eksempel i løbet af sommerferien.

LÆS OGSÅ: Husk at læse for og med børnene

Til daglig har vi i flere år brugt den engelske godnat-hilsen: - Goodnight. Sleep tight. Don't let the bedbugs bite. Og jeg har selvfølgelig forklaret betydningen.
Derudover er udlandsture perfekte til at få prøvet sprog af. Da jeg var barn, gik turen til Tyskland, og vi lærte at sige: Haben Sie Klebemarken oder Sprudelwasser? på tankstationerne.

Leg fremmedsprog ind

? Lad børnene selv tage sig af bestillinger på ferier og lær dem høflighedsfraser som "tak" og "undskyld" på det pågældende sprog.

? Når de alligevel sidder så meget ved en skærm, kan du hjælpe dem med at lære de udenlandske ord eller finde udenlandske apps.

? Øv rim og remser med dem på de sprog, du selv kan, og fortæl dem, hvad det betyder.

? Oversæt de sange, de selv går og synger, for dem, så de lærer betydningen af ordene.

? Prøv at sætte deres film på på et andet sprog, selv om man kan vælge dansk. Eller lad dem se filmen på engelsk med undertekster. Bare at høre et andet sprog giver meget.

LÆS OGSÅ: Nu kan Kirsten hjælpe med lektierne: Mor går i skole