Sådan får du teenagere til at hjælpe derhjemme

Kender du det med, at du for syvende gang nævner, at dine børn skal tage opvasken eller støvsuge, uden der sker noget. Teenagere foretrækker at dovne den af derhjemme i stedet for at hjælpe til med de huslige pligter. Her er gode råd til, hvordan du får teenagerne i sving.

Mange teenagere foretrækker at ligge på sofaen uden at røre en finger, mens forældrene klarer dagens gøremål. De unge deltager ikke i opvask, madlavning og tøjvask, men der er god grund til at få de unge op af sofaen og i gang med de husplige pligter, da det styrker familien fællesskab, skriver Mediet Samvirke.

- Når teenagere ikke hjælper til derhjemme, går de glip af nogle kompetencer og en del af fællesskabet. Hvis man ikke bidrager, får man ikke det samme igen, og det skal man gøre forståeligt for sin teenager, siger forfatter og foredragsholder Marie Kraul, der har skrevet en bog om, hvordan man inddrager teenagere i det huslige. 

Varier opgaverne 

Det er svært at engagere teenagerne, hvis de skal tømme opvaskemaskinen for 117. gang. Det er den samme opsang, de hører hver gang, og de kan nemt køre fast i pligterne. Derfor kan det skabe mtovation, hvis man varierer opgaverne. Støvsugningen kan med fordel byttes ud med mere udfordrende gøremål. 

Læs også: 8 gode råd til at tackle din teenager

Marie Kraul understreger også, at det er en god ide at inddrage de unge i planlægningen, så de selv kan byde ind med interessante opgaver - nogle gange kan de overraske.

Drop de sure pligter

Det smitter af på de unge, hvis forældrene går og brokker sig over de sure pligter og har mundvigen hængende nedaf, når tøjet skal hænges til tørre eller aftensmaden laves. Derfor er det vigtigt at gå til opgaverne med smil og en positiv attitude. 

Du behøver dog ikke at være storsmilende, hver gang du skal lave noget i hjemmet, men det handler om at sende positive signaler omkring arbejdet i hjemmet. 

Læs også: Mor fik nok: Tog opgør med flabet søn i brev på Facebook

Træd i karakter

Som forælder er det vigtigt ikke at være bange for at hive fat i kraven på teenagere. Uden en leder kan det være svært for teenagere at komme i gang og hjælpe til. Det e bare vigtigt at veksle mellem at give ordre og have tillid til, at de unge udfører arbejdet på tilfredsstillende vis.

De faste rammer og krav skaber også tryghed for de unge, da de ved, hvad de skal lave, og hvad der forventes af dem. Forældrene skal påtage sig ansvaret og fastholde, at de unge skal tage del i arbejdet, uanset hvor meget de brokker sig eller ruller med øjnene. 

Læs også: Forstå din teenager

Klæd din teenager på til voksenlivet

Når tiden kommer til, at de unge skal flytte fra reden, er der hverken mor eller far til at klare pligterne. De står på egne ben, og så kan færdighederne, som de lærte hjemmefra være nyttige. Dermed er det ikke kun dejligt for forældrene, at de får en hjælpende hånd i huset, da det gavner de unge på længere sigt. 

- De teenagere, der hjælper til derhjemme, udvikler en indre sikkerhed, fordi de ved, at de er i stand til at tage vare på sig selv, når de flytter hjemmefra. Det giver tryghed og styrker selvtilliden, forklarer marie Kraul. 

Og det vigtigste råd af alle: giv ikke op