Sådan hjælper du bange børn

Børns frygt skal tages alvorligt, uanset hvor ulogisk den er. Hvis du blot negligerer det bange og bekymrede barn, gør du det endnu mere utrygt og usikkert. Charlotte Højlund giver dig tips til at hjælpe bange børn til større selvværd og tryghed.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Både børn og voksnes frygt, angst og fobier kan komme de mærkeligste steder fra og virke fuldstændig irrationelle sammenlignet med resten af vores personlighed.

Store, granvoksne mænd kan være panisk angst for edderkopper og fugle uden at vide hvorfor.
Min søn, Sophus, på 9 år er ellers totalt frygtløs, men han panikker fuldstændig, når han ser en hveps. Så vidt jeg ved, er han ellers aldrig blevet stukket.

Panisk angst for knive

Selv har jeg under en personlig krise som voksen oplevet at være meget bange for knive. Frygten forsvandt, da krisen var overvundet, men jeg er stadig utryg ved powertools som vinkelslibere og rundsave.

Uanset om vi kan forklare vores frygt eller ej, kan og skal den ikke negligeres. For den, der føler frygt, er angsten virkelig.

Tag frygten alvorligt

Det gælder også for børn, og derfor er jeg glad for, at vi i dag er mere opmærksomme på de stille, forsigtige og måske lettere skræmte børn, end vi tidligere har været. I dag fejer vi dem ikke væk med en kommentar om, at der ikke er noget at være bange for. Det er godt, for vi er nødt til at tage dem og deres frygt alvorligt, også selv om vi ikke forstår den.

LÆS OGSÅ: Mellem barn og teenager: De følsomme tweens

Sådan tackler du forsigtige børn

¤ Forsigtige børn skal mere guides end presses. De har brug for at vide, at forældrene støtter og hjælper dem, når de har brug for det.

¤ Respekter barnets personlighed. Ønsket om større mod er måske mere dit end hans.

¤ Vis barnet, at det er o.k., som det er, og at det er i orden at have brug for mere tid for at turde prøve noget nyt.

Vis barnet tillid

¤ Tro på, at barnet nok skal klare det.

¤ Giv barnet tid uden at give op. I nogle henseender er det o.k. at insistere på, at barnet skal prøve noget bestemt (gerne sammen med dig). Men vær forberedt på, at det kan gå begge veje - enten vil barnet gerne prøve igen, eller også siger det, at det her gør det aldrig mere.

¤ Når du anerkender barnet for dets personlighed, øges dets selvværd.

¤ Vær der, hjælp barnet og anerkend, når det har gjort noget, du ved, det syntes
var svært.

Vi er børnenes spejl

¤ Se på dig selv og din partner. Børnene spejler os, så hvis vi viser, at vi er ængstelige, vil de mærke det og reagere på det.

¤ Tænk på, hvordan du selv var som barn. Måske var du også mere forsigtig end andre.

¤ Lad være med at give barnet mærkater som "den forsigtige", "den generte", "den lidt bange". Sådanne mærkater er svære at komme af med igen.

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du dit barns selvværd