Sådan hjælper du bekymrede børn

Verden kan virke farlig og uoverskuelig på børn, der bekymrer sig om alt det, de ser, hører og læser. Her kan du læse om, hvordan du hjælper dine børn til at tackle deres frygt og bekymring.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Børn spørger ofte om noget, der måske kommer til at ske engang i fremtiden, og som vi for det meste ikke kan svare på. De bekymrer sig over ting, de ser, hører og læser om: den globale opvarmning, ebola eller noget tredje.

For verden er et farligt og uoverskueligt sted, især for børn. Der er meget, der er svært for dem at forstå. Og hvis noget slemt skete for mange år siden, kan det vel ske igen, ikke?
Spørgsmålene kommer tit i forbindelse med noget, de har lært i skolen. Selv har jeg oplevet en del snak om fremtidsudsigterne efter historieforløb om Anden Verdenskrig.

Hver generation har sin frygt

Sådan havde vi andre det også, da vi var børn. For min generation var det især frygten for atomkrig og følelsen af afmagt over for de sultne børn i Afrika, der fyldte i bevidstheden.

LÆS OGSÅ: Hjælp til særligt sensitive drenge

Jeg kommer ofte til at tænke på det, når folk spørger, om jeg altid har vidst, at jeg ville have mange børn. Mit svar er nej, for som mange andre havde jeg som ung en idea­listisk periode, hvor jeg i hvert fald ikke ønskede at sætte børn ind i denne onde verden.
Det er vigtigt at tage børnenes bekymring alvorligt og vise, at man forstår deres tanker, og det er vigtigt at give dem ordentlige forklaringer og svar på deres spørgsmål. Svar, som de kan forstå.

LÆS OGSÅ: 11-årige Viktor havde angst og turde ikke gå i skole

Sådan tackler du dit barns bekymring:

• Tag barnet alvorligt. Bekymringer må ikke bare slås hen, hjælp i stedet til en bedre forståelse af problemet.

Giv barnet ordentlige forklaringer på dets spørgsmål. Kan du ikke selv svare, må du opsøge informationerne.

• Spørg ind til bekymringerne, så du finder ud af, hvad de egentlig handler om - måske er det noget helt andet end det, barnet umiddelbart giver udtryk for.

Slap selv af

• Fortæl om dine egne ­­­­bekymringer fra din ­­barndom, så barnet får en forståelse af, at det er i orden at være tænksom.

• Vær dog opmærksom på, om bekymringerne fylder for meget. De kan komme til at overskygge alt andet, så barnet undgår de situationer, der skaber dem, og dermed ikke får den succes, fiasko, ny viden og erfaring, det har brug. Bekymringer kan vokse sig større og udvikle sig til angst, hvis der ikke gøres noget ved dem.

• At blive udfordret og kunne overkomme svære eller "farlige" situationer er en sund og naturlig del af barnets udvikling og gi­ver det selvtillid og mulighed for at vokse med opgaverne.

• Hvis barnets bekymringer fylder for meget, kan det hæmme den naturlige udfoldelse og udvikling, for barnet får ikke de udfordringer, som giver det erfaring, succesoplevelser, selvtillid og selv-værd. Giv det bekymredebarn små udfordringer, som er til at overkomme.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du bange børn