Sådan hjælper du dit barn med at smide bleen

Det kan være lidt af en kamp at få den to-tre-årige tumling til at smide bleen, for pottetræning kræver tid og tålmodighed af både forældre og børn. Familieekspert Charlotte Højlund hjælper dig med at gøre dit barn renligt.

Mor, jeg skal tisse! Når ens barn når to-treårsalderen, er det en sætning, mange forældre længes efter at høre. Man er ved at være godt træt af bleer, for de er dyre og besværlige, og så er bleskift heller ikke helt så sjovt på et tumlingebarn som på en baby.

Men det er ikke altid nemt at få barnet til at smide bleen, og der er heller ikke kun én måde. Pottetræningen afhænger af barnets parathed, årstiden, hvor meget forældrene er sammen med barnet til hverdag og alt muligt andet.

Uanset forholdene kræver det tid og energi at få smidt bleen. Og det er vigtigt at tage det roligt, også selv om barnet er over tre år og endnu bruger ble. Det skal nok komme.

LÆS OGSÅ: Camilla og Allan slog alle børnerekorder: Fire børn på to år

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

10 tips om pottetræning:

• Begynd pottetræningen, når barnet selv kan mærke, at der kommer noget i bleen, også selv om det måske kun er halvandet år.

• Tag barnet med ud på toilettet, når det siger, at det tisser. Det gælder også, selvom det ikke når derud. Barnet får nemlig lært, hvad der skal ske i den situation.

• Skab faste rutiner, så du tager barnet med på toilettet efter et måltid, når I står op, inden I går ud ad døren osv.

• Ros barnet efter en succes, men undgå at gøre et stort nummer ud af det.

• Lær at lægge mærke til barnets signaler. Måske begynder det at trippe, tage sig på numsen eller i skridtet.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer dit barn godt i gang med vuggestuen

Tryghed er vigtigt

• Lad barnet vælge, om det vil på potte, toilet eller barnesæde til toilet. Det ene er ikke bedre end det andet, så brug det, barnet føler sig tryg ved.

• Lad barnet sidde på potten eller toilettet og vænne sig til det - også selv om der ikke kommer noget.

• Hvis det overhovedet kan lade sig gøre, er det nemmest, at barnet smider bleen om sommeren.

• Acceptér uheld uden at skælde ud. Uheld kan forekomme lang tid efter, at barnet er blevet renligt, hvor de er travlt optaget af at lege.

• Når alt andet fejler, kan du prøve med bolsjepædagogik eller en anden belønning. Der er sikkert ingen eksperter, der vil anbefale det, men jeg har haft succes med at love en is.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlund hjælper dig med at tackle de kræsne børn