Sådan hjælper du dit barn til at tale bedre

Det er forskelligt, hvor hurtigt børn lærer at tale, og der er ingen grund til panik, blot fordi dit barn er lidt sen til det - selv om du naturligvis skal være opmærksom på dets hørelse. Her får du tip til at hjælpe sproget godt på vej

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Tal sproget frem

De to sætninger: - Jeg vil op ad trapperne i dag ... og - Hvornår skal jeg i kokohavn-børnehave igen? hører jeg ofte fra min yngste, Lykkes, mund i øjeblikket. Og som hendes mor ved jeg godt, hvad de betyder.
Hun har ikke været den hurtigste til at tale, og i en alder af 3 år er der stadig en del bogstavlyde, hun ikke har helt på plads.

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang med vuggestuen

Lykke er det, mange kalder et ørebarn, og selv om hun ikke har haft mellemørebetændelse en eneste gang, har hun, siden hun var helt lille, haft væske i mellemøret. Det betyder, at hun ikke har hørt så godt og dermed ikke har fået alle lyde med. De er blevet erstattet med noget andet, der er nemmere for hende at sige.

Tal med dit barn

Når Lykke siger de to sætninger, betyder det, at hun hellere vil være i den almindelige børnehave i København (kokohavn), hvor man skal gå op ad en trappe til stuen frem for at tage bussen til udflytterbørnhaven i Hundested, hvor børnene er hver anden tirsdag.
Men uanset hvordan ens barn taler, er det vigtigt, at man er opmærksom på, om barnet er alderssvarende eller ej, så man kan hjælpe det, eventuelt via en talepædagog.
Og en af de nemmeste og bedste måder at hjælpe sit barns sprog på vej på er såre simpel: Tal med dit barn. Er du ikke af natur meget talende, kan du måske skabe gode vaner, hvor du tager en snak på vej hjem fra institutionen eller skolen eller tager barnet med i de praktiske gøremål, hvor det er oplagt at tale sammen.

LÆS OGSÅ: Lær at håndtere vrede - både din egen og dine børns

Sådan hjælper du ordene på vej:

? Sluk fjernsyn, radio, musik og spillekonsoller. Især helt små børn under 2 år bør ikke se fjernsyn, men også for ældre børn bør det begrænses, især når I skal tale sammen. De mange lyde forstyrrer barnet.

? Brug kropssprog og gerne lidt overdrevet, når du taler med små børn. Det hjælper kommunikationen på vej, når du også gennem mimik og fagter viser, hvad du mener.

? Hav meget tålmodighed, også selv om det lille barn siger det samme igen og igen. Er det for trættende, kan du prøve at henlede barnets opmærksomhed på andre ting, så der kommer mere variation i samtalen.

Pas på med at rette på barnet

? Tal videre på barnets sætning. Hvis barnet kigger ud ad vinduet og konstant siger: - Vand, vand, vand ..., kan du beskrive, hvad der er udenfor.

? Sig ordet rigtigt uden at rette på barnet. Når det lille barn for eksempel siger: - Mam, når det er sultent, kan du svare med en hel sætning: - Du vil have mad.

? Giv barnet en start på grammatik ved at bruge samme ord i forskellige former - udsagnsord i flere tider og navneord i både ental og flertal.

Sæt ord på dine handlinger

? Sæt lyd på handlinger, også til de helt små børn, der endnu ikke kan tale. Fortæl hele tiden, hvad du gør, så barnet konstant hører tale.

? Kom ned i børnehøjde, så du sidder på hug eller ligger på gulvet, afhængigt af barnets størrelse.

? Sluk telefonen og sørg for at have øjenkontakt. Børn har brug for nærvær, når de skal støttes i at bruge sproget, og man kan ikke tale med et barn og samtidig læse eller skrive på sin telefon
- det forvirrer dem.

? Stil barnet spørgsmål, gerne de åbne "hv-spørgsmål". Dog har mange børn svært ved at svare på, hvad de har lavet i dag. Det er for åbent. Vær mere konkret og spørg i stedet: - Hvad var det sjoveste? Eller: - Hvem har du leget med i dag?

? Tal meget og hele tiden. Undersøgelser viser, at jo mere, der tales i et hjem, desto bedre et sprog udvikler barnet.

? Lad dit barn tegne. Det hjælper barnet med at udvikle et skriftsprog senere. Lad det også endelig lege, at det selv skriver, selv om det er kruseduller.
(Kilde: Dit barns sprog)

LÆS OGSÅ: Børn bør sove hos deres mor til de er tre år