Sådan lærer du dit barn ikke at bide og nive

Du skal ikke finde dig i, at din lille søn eller datter bider og niver både storebror, mormor og kammeraterne i vuggestuen. Ude og Hjemmes familieekspert Charlotte Højlund giver dig tip til at lære de små empati.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

De 1-2-årige børn kan gå og stå og føler sig store og parate til at erobre verden. De forstår meget, men har endnu ikke noget sprog til at udtrykke deres følelser, og det kan give frustrationer.

Det er en fase de fleste børn kommer i, og det går formentlig over igen, så snart de har mere sprog. Så hvis din lille søn eller datter bliver så arrig, at han eller hun bider, slår og niver, er det ikke unormalt - men det er samtidig ikke noget, du skal finde dig i.

Lær barnet empati

Her får du mine tip til at lære den lille ikke at bide:

¤ Barnet skal lære at udvikle empati, og det gør hun bedst, hvis du viser hende den rigtige opførsel og siger fra over for den uacceptable.

LÆS OGSÅ: Opdrag dit barn med ros og tålmodighed

Skældud virker ikke

¤ Skældud alene virker ikke. Prøv at sige "Nej" efterfulgt af en kort forklaring: "Ikke bide" og en anvisning af, hvad hun skal gøre i stedet. Sig for eksempel: "Ae, Ae", mens du fører hendes hånd og smiler. Nogle småbørn synes, at det er sjovt at få skældud og griner bare af det. Det kan skyldes, at de slet ikke ved, hvad det betyder.

¤ Hvis hun bliver ved at slå eller andet, når du har hende på skødet, skal du sætte hende blidt, men bestemt ned, så hun forstår, at det ikke er acceptabelt.

¤ Gør det til en leg at lære at skelne mellem de forskellige følelser og ansigtsudtrykkene, der hører til. Vis det vrede ansigt, det glade osv. og sig, hvad de betyder.

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang med vuggestuen ...