Sådan tackler du børnenes utålmodighed juleaften

Børnene har glædet sig i ugevis, og lige om lidt er det endelig juleaften. Det kan dog være særligt svært at få de sidste timer til at gå, inden juletræsdansen og gaverne. Her får du tip til at hjælpe børnene med at tackle utålmodigheden.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Vi har bagt, lavet konfekt og kagehus, pyntet op med nisser og engle, fældet juletræet og pyntet det. Glædet os over adventskransen og holdt styr på tv's julekalendere, chokoladekalenderne og adventsgaverne. Og nu er det lige om lidt, at det endelig er juleaften ...

LÆS OGSÅ: I sidste øjeblik? Her er opskrift på julemiddagen

Mens de voksne har travlt i køkkenet, snegler tiden sig af sted for børnene. Her får du tip til at tackle deres utålmodighed.

10 råd til at tackle tålmodigheden:

¤ Lad tv'et køre. Uha, det er vældig upædagogisk, men juleaften er ikke som andre aftener, og netop denne dag må reglerne gerne bøjes. Og når der nu er så meget skønt børne-tv på programmet, hvorfor så ikke udnytte det?

¤ Lad dem guffe lidt. Vi har altid lavet for mange kager og konfekt, så derfor må der godt spises lidt inden julemiddagen. Skal det ikke blive alt for sødt, kan nødder og mandariner også hentes frem.

¤ Lad børnene hjælpe til i køkkenet. De kan sagtens være med til at pille kartofler og stoppe anden, og har du et kræsent barn, hjælper det at se, hvad der er i maden.

Begynd i god tid

¤ Begynd på julemiddagen i god tid, så I kan spise tidligt.

¤ Køb gode mandelgaver til alle børn. De behøver ikke at være dyre. Herhjemme får de fire mindste på 3, 8, 9 g 10 år stadig en gave hver efter desserten. Så kan de holde ud at vente på, at der bliver ryddet af bordet.

LÆS OGSÅ: Jul med børnene

¤ Vent med at pynte juletræet til juleaftensdag. Så går der tid med det, og børnene nyder at hjælpe til.

¤ Inviter bedsteforældrene tidligt, så de får tid sammen med børnene og kan underholde, mens I er køkkenet.

Tyvstart på gaverne

¤ Lad børnene lægge gaverne på plads under træet. Så ligger de ikke i flere dage, med fare for at familiens yngste pakker dem alle sammen op - det er sket herhjemme.

¤ Lad børnene pynte sig med fint tøj og håret sat. De kan godt lide at få lov ar gøre lidt ekstra ud af sig selv.

¤ Giv eventuelt en (lille) gave før tid. Jeg har aldrig selv brugt det, da jeg gerne vil lære mine børn at have tålmodighed. Men hvis det virker hos jer, skal du ikke have dårlig samvittighed. Det er jul, og så er (næsten) alt tilladt.

LÆS OGSÅ: Samanthas sidste vilje: Børnene skal have en fantastisk jul

Juletræ til både store og små:

¤ Mange tør ikke bruge levende lys og rigtige glaskugler på juletræet, når der er små børn i huset. Personligt synes jeg, at det er mærkeligt kun at have plastikpynt, så vi har i mange år valgt en kombination:

¤ Hele træet monteres med lyskæder, og der er levende lys på det meste af træet, dog ikke de nederste grene.

¤ Mens vi danser omkring træet, er de levende lys tændt, senere holder vi os til de elektriske, så vi ikke skal være så opmærksomme.

Pas på glaspynt

¤ Vi har altid en vand-forstøver ved hånden, så vi hurtigt kan få slukket, hvis noget bliver antændt - det er endnu ikke sket.

¤ Glaspynt og -kugler placeres kun på den øverste halvdel af træet, hvor risikoen for at skubbe til dem er minimal. Nederst er der pynt, der ikke så nemt kan gå i stykker.

¤ Og måske vigtigst af alt: Børnenes hjemmelavede pynt får lov at hænge på træet, og der er ingen farvekoder eller temaer på vores juletræ. Det er børnenes, og de bliver stolte, når de ser et stykke pynt, de lavede som små.