Sådan tackler du kræsne børn

Charlotte Højlund, som er ekspert i familie og børn, kommer her med tips og tricks til, hvordan du tackler børns kræsenhed.

Har du et kræsent barn?

Selv om jeg egentlig ikke har decideret kræsne børn - altså børn, der kun spiser ganske få ting - oplever jeg i perioder, at børnene rynker på næsen over bestemte retter.

Jeg har affundet mig med, at jeg næsten aldrig kan stille alle i familien tilfreds. I stedet insisterer jeg på at have regler omkring aftensmaden - som dog ikke er mere strikse, end at det også skal være hyggeligt.

Desuden stoler jeg på, at børn ikke tager skade af at springe et enkelt måltid over, hvis de ellers er sunde og normalvægtige.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Tjek dine egne vaner

¤ Børn er på næsten alle områder et spejl af os. Har du et meget kræsent eller småtspisende barn, må du tage et grundigt blik på dig selv: Hvordan taler du om mad? Piller du selv noget fra? Spiser du meget lidt?

LÆS OGSÅ: Undgå jalousi mellem søskende

¤ Gå selv forrest. Hvis vi vil have vores børn til at spise varieret, er vi nødt til selv at gøre det samme. Min mand er mildest talt ikke glad for hverken broccoli, spinat, bønner eller kål. Men han spiser (lidt) af det hele, da jeg ellers ikke kan forklare børnene, hvorfor de skal spise det.

Undgå konflikt

¤ Lad være med at gøre måltidet til en konflikt. Man kan sagtens have regler, men aftensmåltidet skal ikke blive til et sted med skældud, og hvor barnet har magten.

¤ Slap af. Børn kan sagtens leve af kogte ris eller pasta et stykke tid, så længe de også får en sund madpakke og et godt morgenmåltid.

Lad børnene hjælpe til

¤ Lad børnene være med i køkkenet. Det er sværere at sige nej til noget, man selv har været med til at lave og ved, hvad indeholder.

Lad være med at blande

¤ Del maden op. Mange børn har det svært med for eksempel salat, hvor alle ingredienser er blandet sammen. Server i små skål, hvor man selv kan vælge - men lok dem til at smage det, de tror, de ikke kan lide.

¤ Fyld grøntsager i gryderetterne. Spaghetti med kødsovs kan indeholde mange grøntsager, som børnene aldrig opdager, hvis de er fint hakket eller revet på rivejern.

LÆS OGSÅ: Her får du en sund og nem madplan med burger, laks og wok-ret

Mine 7 madregler:


Jeg har få, men enkle madregler, som børnene skal overholde:

1. Det er ikke o.k. at sige "Ad" til maden, men de får ikke en svada om de fattige børn i Afrika ...

2. Det er ikke o.k. kun at spise kød, der skal også spises tilbehør til, men ikke nødvendigvis alle slags.

3. Det er o.k. kun at spise tilbehør som ris, pasta og kartofler, men man må ikke spise sig mæt i brød.

LÆS OGSÅ: Styrk dit barns selvværd

4. Maden er tilpasset børn. For eksempel er min chili con carne ikke stærk.

5. Man kan ikke få noget andet (heller ikke havregryn, cornflakes og rugbrød).

6. Man behøver ikke at spise op, men har man selv øst op eller bedt om mere, "handler" vi, så der lige skal tages to bidder mere.

7. Man skal smage (bare den mindste lille bid). Men få også forklaret, at det er, fordi børns smag skifter; så det, de tidligere ikke kunne lide, kan de måske lide nu.