Sådan tager du kampen op mod lus og snot

Med efteråret og den kolde årstid begynder mange forældres mareridt: Lusene står igen i kø, og det gør dagene med syge børn også. Her får du familieekspert Charlotte Højlunds tips til at tackle begge dele.

Nogle gange er det rent ud sagt skræmmende at stå med et sygt barn. Det gælder også for mig, der ellers har prøvet det mange gange.
Vores yngste, Lykke, har, siden hun begyndte i vuggestue, været kronisk snottet, men ifølge lægerne fejler hun intet, ud over at hun går i vuggestue. Hun har vuggestuepest.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Diskussion om barnets første sygedag

Det er rart, at hun ikke er alvorligt syg, men trist, at der ikke er noget at gøre. Og jeg kender alt til diskussioner om, hvem der skal tage "barns første sygedag", fordi vi begge har travlt.
Det værste er dog bekymringen over, at hun bliver så snottet i vuggestuen, når det forsvinder efter en tid hjemme, og hvorfor hun ikke vokser fra det?

Trækker hun vejret?

Og allerværst er det, når det pludselig virker mere alvorligt. Som den nat for nogle uger siden, hvor hun havde det fint, da jeg lagde hende. Et par timer senere var vejrtrækningen hvæsende, hun kunne ikke trække vejret ordentligt ned i lungerne, kinderne var glohede, og hun sprang vejrtrækninger over.
Jeg var bange for, at hun holdt op med at trække vejret, og turde ikke lægge mig til at sove. Det blev til det meste af en nat siddende på sofaen med et barn i favnen.
Dagen efter vågnede hun frisk og glad, stadig snottet, men uden feber og med normal vejrtrækning. Den slags nætter glæder jeg mig ikke til flere af.

Førstehjælp til forkølelsen

Forkølelse er en virus, og derfor er der ingen behandling. Men du kan lindre symptomerne og minimere smitterisikoen.

¤ Hvis barnet har ondt i halsen, kan du give det noget lunt at drikke; mælk eller te.

¤ Hjælp barnet til frie luftveje med saltvandsdråber eller en næsesuger.

¤ Sørg for, at barnet er i oprejst stilling, når det spiser, drikker og sover - hæv sengens hovedgærde eller læg puder under barnets overkrop.

¤ Søg læge, hvis forkølelsen påvirker luftvejene. Det kan være tegn på alvorligere infektioner, for immunforsvaret er svækket af forkølelsen.

¤ Tag til lægen, hvis dit barn pludselig har svært ved at trække vejret, eller hvis hosten bliver ved, efter forkølelsen er overstået.

LÆS OGSÅ: Jerk W. Langer: Forebyg forkølelse med sund kost og vitaminer

Til kamp mod lusene

Der er lus hele året, men forår og efterår er højsæson. Lusene kan hverken hoppe eller flyve, men kravler fra hoved til hoved, når man sidder tæt, deler sengetøj, huer elller hårbørster. Kampen mod dem er hård. Her kommer mine erfaringer:

¤ Trods de mange lusemidler er kæmning stadig det mest effektive. Når du kæmmer, skal du gøre håret vådt og bruge rigeligt med balsam. Det får lusene til at sidde stille, og det er nemmere at kæmme, når kammen glider gennem håret. Kæm alt hår gerne flere gange, og tør, skyl eller bank kammen ren efter hvert strøg.
?
¤ Hvis du bruger lusemiddel, skal du vælge et olieholdigt produkt uden giftstoffer - olien kvæler lusene, og de kan ikke udvikle resistens over for den.

Kæm jævnligt - og husk alle i familien

¤ Kæm jævnligt - gerne hver uge - uanset om der er lus blandt kammeraterne. Du holder det værste væk, og børnene vænner sig til det.
?
¤ Kæm alle i familien, selv om kun én har lus. Der kan gå flere uger, fra man er smittet, til det begynder at klø.

¤ Vask huer, cykelhjelme, sengetøj og børster og læg det i fryseren et døgns tid.

¤ Flet pigernes hår, når der er lusealarm. Det begrænser smittefaren, at håret ikke hænger løst.

¤ Lus kan ikke leve i hår, der er 0,5 mm langt, så helt kort klip er også en mulighed - nok mest til drengene.

LÆS OGSÅ: Gode råd til familier og pårørende til alvorligt syge børn