Sådan vælger du det rigtige kæledyr

Hvornår er børnene klar til at få kæledyr? Og skal det være en hund eller kat - eller er det bedre at nøjes med fisk? Charlotte Højlund hjælper dig med at finde det kæledyr, der passer til din familie. Og minder om, at dyret i sidste ende altid er de voksnes ansvar ...

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Min datter bliver bedt om at skrive en ønskeseddel, og mellem Barbiebilen og skraldemonstrene står "en mus".
- En mus! kommenter jeg.
- Ja, jeg ønsker mig et kæledyr, lyder svaret.
- Men du har da kæledyr. Du har Sally (vores hund), kattene og Raphael (vores skildpadde), prøver jeg.
- Men jeg vil gerne have mit eget, svarer hun.

De voksnes ansvar

Det ved jeg godt. Luna har længe efterspurgt sit helt eget kæledyr, og ønskerne har varieret fra egen kat, en abe som Pippis og en lillebitte hund til nu at omfatte en mus.
I en travl hverdag med mange gøremål har jeg længe forsøgt at tale uden om, for et ekstra dyr er også en ekstra omsorgspligt, og selv om det er børnenes dyr, vil det altid være de voksnes ansvar i sidste ende.

LÆS OGSÅ: Sådan forstår du din hund bedre

Godt for børn

Men jeg synes også, at det er godt for børn at have dyr, og jeg kan finde eksperter, der understøtter den holdning. Jeg læste en gang, at børn, der vokser op med dyr, har færre sygedage end andre børn, fordi immunforsvaret styrkes.
Og selv om jeg ikke kan bruge min egen familie som sandhedsvidne, må jeg konstatere, at mine børn generelt har færre sygedage end de af deres venner, der ikke har dyr.
Jeg også lide den opdragende effekt ved at have dyr. Børnene lærer, at de skal passe dem, fordi dyr i fangenskab ikke kan klare sig selv.

Min bedste ven

Og så husker jeg tydeligt min barndoms familiehund, Paw, som jeg ikke bare oplevede som min hund, men også min bedste ven. Det var Paw, jeg betroede mine inderste hemmeligheder, og hos ham, jeg fandt trøst.
Men en mus! Den tænker jeg lige lidt mere over ...

Hvilket dyr skal man vælge

Før du giver efter for barnets ønske om et kæledyr, er der meget at overveje:

¤ Hvordan du vil have det med at overtage det fulde ansvar, hvis barnet pludselig ikke er interesseret længere?

¤ Hvor svært er det at komme af med dyret igen, hvis I ikke længere ønsker at have det eller må flytte til et sted, hvor man ikke må have dyr?

¤ Hvor længe lever dyret set i forhold til barnets alder? Selv om barnets holder interessen, når det måske at flytte hjemmefra, mens I stadig har dyret, og så står du alligevel alene med ansvaret.

¤ Store hunde med langhåret pels er generelt bløde og børnevenlige, men de "sviner" meget, fordi de fælder, og deres store poter skal tørres af efter en tur i regnvejr, og så skal de redes jævnligt for at holde pelsen.

¤ Små hunde griser mindre, men er ofte ikke så glade for børn og lever generelt længere.

¤ Hvis I vælger at få hund, skal I undersøge, hvor meget den skal trænes, og beslutte, hvem der skal gøre det.

¤ Jagthunde kræver meget motion. Hvem har ansvaret for at lufte flere gange dagligt, og kan barnet selv styre det - også når man møder andre hunde på sin vej?

¤ Katte er mere selvkørende, men medmindre de er ude-katte, skal der tømmes kattebakke. Og de er ikke så selskabelige som hunde.

¤ Små dyr som mus, hamster, marsvin og kaniner skal også passes, og der skal tømmes bur. De er "nemmere" end hunde, men man er ikke så tæt på dem, og de lystrer ikke.

¤ Fugle virke nemme, men de skal også fodres, have renset bur og underholdes.

¤ Akvariefisk er flotte og relativt nemme at holde, men akvariet skal renses, og så bliver de aldrig "rigtige" kæledyr.

LÆS OGSÅ: 36 killinger reddet