Skæld mindre ud

Er du også kommet til at råbe af dine børn? Det er du formentlig, for der findes ingen fejlfri forældre. Derfor er der heller ingen grund til at bebrejde sig selv, at man ikke er perfekt. Det er langt vigtigere at erkende sine fejl, sige undskyld og lære af dem. Her får du Charlotte Højlunds tip til at skælde mindre ud og skabe bedre stemning i familien.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

For nylig havde jeg et sammenstød med min ældste søn, og jeg kom i vrede til at sige noget, jeg ikke skulle have sagt. Det gjorde ondt på ham. Sårede ham virkelig, og det tog ham tid at sluge.
Andre gange har jeg råbt højt - også for højt - af mine børn, så de er blevet kede af det.

Slår i magtesløshed

Og i dag, 20 år efter at revselsesretten blev afskaffet, kan forældre stadig blive drevet derud, hvor de i magtesløshed "kommer til" at slå deres børn, fordi de ikke ved, hvad de ellers skal gøre. Jeg skriver med vilje "kommer til", fordi jeg ikke kender nogen forældre, der mener, at det er i orden at slå børn.

LÆS OGSÅ: Endelig forstår mor mig

Men der er også forskel på at slå. En markering i bagdelen er ikke det samme som at tæve sine børn. Derfor er det dog stadig ikke i orden, hverken juridisk eller moralsk. Og det er ikke i orden som opdragelsesmiddel.
Når vi slår, er det udtryk for magtmisbrug og et overgreb på barnet. Og ved at være voldelige blåstempler vi en opførsel, vi ikke ønsker af vores børn. For børn gør, som vi gør - ikke som vi siger. Hvis vi slår dem, vil de også slå andre.

Skældud skader børnene

Den senere tid har der været en del debat om skældud, og hvor meget skældud skader vores børn. Den ene ekspert efter den anden kan diske op med lister over skadevirkninger, og de har formentlig alle ret.
Når det er sagt, savner jeg nuancer i debatten. Og tilgivelsen af os selv som forældre og mennesker. Mennesker begår fejl, også efter at de har fået børn. Men hvis vi erkender vores fejl, siger undskyld og lærer af dem, er vi nået et godt stykke. Og så er vejen åbnet for tilgivelse både fra vores børn og af os selv.
En ven sagde en gang: - Dumme mennesker gør ikke altid dumme ting. Og kloge mennesker ikke altid kloge.
Sådan er det også med forældre.

Hvis du skælder meget ud:

¤ Er det tid til at gøre noget andet. Du skal finde ud af, hvorfor situationerne opstår, og hvad der kan gøres for at ændre dem.

¤ Ødelægger det stemningen i hjemmet både for voksne og børn. Børnene føler sig ikke mødt, og ingen har lyst til at være en sur forælder.

¤ Så få nogle råd. Om det er fra familie, venner, professionelle eller bøger er ligegyldigt, bare det virker.

¤ Skal du måske gøre det modsatte af, hvad du troede. Det kan være en overvindelse at skulle takle et tilsyneladende "umuligt" barn med ros, men nogle gange virker det.

Flyt fokus

¤ Skal der ændres fokus. Hvis fokus altid er på det, der ikke fungerer, kan det nemt blive selvforstærkende. Og det samme gælder, hvis du sætter fokus på det, der fungerer.

¤ Skal du spørge barnet. Hvad tror han, at der skal til, så I kommer ud af den onde cirkel? Tit har børnene gode bud, og det forpligter, hvis man selv har været med til at sætte reglerne.

¤ Kan du tælle til 10. Det lyder fjollet, men en kort mental timeout kan udrette mirakler.

LÆS OGSÅ: Hundeopdragelse virker på børn

¤ Er du nødt til at være "den store" og bevare roen i stedet for at lader dig rive med af dine følelser. Det er ikke altid nemt, men nemmere som voksen end som barn.

Lær at sige undskyld

¤ Må du erkende dine fejl. Du skal være stor nok til at sige undskyld og vise, at du forstår barnets vrede. Du skal også tage oplevelsen med dig, så den kan undgås i fremtiden.

¤ Er det vigtigt at tilgive sig selv. Ingen får noget ud af, at du går rundt med evig dårlig samvittighed, og du kommer nemt til at blive for eftergivende.

LÆS OGSÅ: Sådan får du mere tid til dig selv