Takt og tone på Facebook - for både børn og forældre

Pludselig har alle kammeraterne en Facebook-profil, og kan du så sige nej til din søn eller datter? Charlotte Højlund giver dig råd om, hvornår børnene skal på Facebook, og hvordan du lærer dem takt og tone på de sociale medier. Og ikke mindste, hvordan du selv gebærder dig, når du er venner med ungerne.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Regler er bedre end forbud

Mine to drenge på 9 og 11, Sophus og Sylvester, er kommet på facebook, selv om man egentlig skal være 13 år.
De fik lov, fordi vennerne var der, og fordi den ene allerede havde oprettet en profil - uden at have spurgt om lov. Og fordi vi kunne lave nogle faste aftaler med dem.

Jeg vil hellere give dem lov til noget, de officielt ikke må, og have klare regler omkring det - end jeg vil forbyde det, med det resultat at de gør det alligevel, uden at jeg kan styre det.

LÆS OGSÅ: Gå dine regler for børneopdragelse efter

Facebook har mange fordele, og jeg er glad for stadig at være venner med alle mine børn, så jeg kan følge med i, hvad der sker i deres liv - hvis der er noget, vi ikke lige har fået talt om.
Men jeg er det også kun, fordi jeg respekterer basale regler for min indblanding (eller mangel på samme) i deres online-liv.

Regler for mindre børn:

¤ Giv de mindre børn helt basale, sociale spilleregler for brugen af Facebook. For eksempel må Facebook aldrig må bruges til mobning eller drilleri.

¤ De skal forstå, at man aldrig lægger billeder ud af andre, hvis de ikke vil have det (heller ikke for sjov). Og man fjerner et billede af en person, hvis vedkommende beder om det.

¤ Kræv, at du kender deres kode både til Facebook, spil, computer, telefon og tablet. Forklar dem, at det er for at hjælpe dem og passe på dem.

Lær dem at være kritiske

¤ Forklar også, at man ikke altid kan stole på det, man ser på Facebook eller andre steder på nettet, og at det er derfor, du skal kunne følge med.

¤ Garanter dem, at du ikke blander dig i deres privatliv, lurer på dem eller deltager i deres samtaler med vennerne.

LÆS OGSÅ: Elektronik forstyrrer din nattesøvn

Regler for forældre:

¤ Respekter børnenes privatliv og bland dig ikke i deres ting, der mest af alt vedrører deres vennekreds.

¤ Du skal kun "Like", hvis du vurderer, at børnene vil være glade for det. Det kan være et flot billede, et godt eksamensresultat eller lignende.

¤ Undlad at kommentere opslag, som de åbenlyst ikke ønsker, at familien blander sig i.

¤ Vær varsom med, hvilke opslag og billeder, du "tagger" dem i. Bliver de kede af det, skal du respektere det og fjerne det med det samme.

Vær anonym og diskret

¤ Hold dig fra at gå ind i en diskussion eller tråd, hvor de taler med deres venner.

¤ Vær i det hele taget meget anonym i forhold til dine større børn.

¤ Nyd at du får lov at være med på en lytter, og at de stadig gider være ven med dig. Det er et kæmpe skulderklap, som du skal passe på.

LÆS OGSÅ: Tip til at få børnene væk fra skærmen