Teenagerens første forelskelse

Det kan være hårdt som forælder at være henvist til sidelinjen, mens familiens teenager gennemlever den første forelskelses store følelser. Her får du råd til at tackle både den glade og den ulykkeligt forelskede teenager.

Min første forelskelse var i Peter P. med det helt hvide sommerhår, der fik ham til at ligne drengen fra den svenske tv-serie "Den hvide sten" på en prik.

Egentlig hed han Nielsen til efternavn, og P'et kom fra Pedal. Hvorfor han blev kaldt det, husker jeg ikke.
Vi gik i første klasse, da jeg forblændet af ham skrev mit første og sidste kærestebrev med rød farveblyant og lagde det i hans taske. Næste dag fik jeg bank, for jeg skulle ikke lægge sådan noget i hans taske!

Det første kys

Jeg husker ikke mit første kys, men til gengæld min første rigtige kæreste. Jeg var 14-15 år, og han hed Jan og hørte The Police, og han ønskede sådan at ligne Sting.

Siden kom der flere forelskelser og den første store kærlighed som voksen. Men det var som teenager, at følelserne var næsten ubærlige, måske især de dårlige, når forholdet ikke længere holdt.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Den første kærestesorg

Og netop de sidstnævnte kan være svære at håndtere for forældre. Jeg glemmer aldrig min mors forskrækkelse, da hun hørte mig nærmest skrige min sorg ud, efter at en kæreste havde slået op med mig.

Men det er sådan, man har det, når man er teenager og skal øve sig i de store følelser. Vi har alle prøvet det, og vores børn skal også igennem det - og det skal de have lov til.

LÆS OGSÅ: Michelle var verdens værste teenager: Undskyld, jeg slog dig mor!

Sådan tackler du en forelsket teenager

¤ Lad dem være præcis lige så forelskede, som de nu er eller har lyst til at være.

¤ Lad være med at give dem gode råd om at tage det roligt, fordi det nok ikke holder alligevel. For det første tror de ikke på dig, og for det andet skal de tids nok lære realiterne at kende.

¤ Nyd det sammen med dem og nyd at se dit barn så glad - selv om det måske kun er for en stund. Vis og fortæl dem, at du også sætter pris på deres kæreste.

¤ Husk tilbage på, hvordan du selv havde det som ung. Hvis du kan genfinde følelserne, er det nemmere for dig at sætte dig ind i deres. Men du behøver ikke dele dine erfaringer med dem - det bliver hurtigt pinligt, især for barnet.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds råd om at overleve med en teenager i huset.

Åh nej det holdt ikke

¤ Lad være med at lade dig forskrække - eller vise din forskrækkelse - over, hvor ulykkelige de er - de skal kunne vise følelser uden at være bange for at skræmme dig.

¤ Føl med dem og støt dem, men lad være med at falde i den grøft, hvor du fortæller, at du alligevel heller ikke kunne lide ham eller hende - måske de er kærester igen i morgen.

¤ Accepter, at der ikke er andet, du kan gøre end at være der og rumme deres følelser, hvis de ellers vil have det.

¤ Accepter, at de hellere vil tale med deres venner og veninder end med dig - i deres verden har du aldrig været der, hvor de er nu.

¤ Vid, at det går hurtigt over, selv om det virker voldsomt. Om lidt er det en helt anden, der skal vare for evigt.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlund om de følsomme tweens, der er midt mellem barn og teenager.