Tre gode bøger om svære emner

Alle forældre kender til frygten for, at der skal ske vores børn noget alvorligt - eller ske noget med os selv, før børnene er voksne. Charlotte Højlund anbefaler tre forskellige bøger, der beskriver, hvad der sker i en familie, når død og sygdom rammer.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Et anderledes barn

Mon ikke alle forældre har haft den frygt, at det barn, de ventede, ikke var som alle andre? Jeg har i hvert fald. Jeg husker stadig, hvordan jeg blev skannet et utal af gange under min anden graviditet, fordi der "stod vand i bækkenet", og at min nyfødte skulle skannes dagen efter fødslen - hun var helt okay.

Med mit tredje barn fik jeg at vide, at jeg nok skulle forvente et lille barn, men hun vejede 3.520 gram. Mit fjerde barn havde ikke vendt sig en uge før termin, og jeg forberedte mig på en sædefødsel med alt, hvad det indebar af risici, da jeg gerne ville undgå kejsersnit. Dagen før termin vendte han sig og blev født helt almindeligt.

Urolige forældre

Nogle af de tiltag, der skal hjælpe os - som for eksempel fosterdiagnostik - giver desværre også unødig uro hos vordende forældre. Og selv om undersøgelserne viser, at alt er i orden, kan der stadig ske så meget.
Mit syvende barn blev født ved en dramatisk fødsel og med navlestrengen om halsen. Hun fik ingen mén, men det kunne lige så godt have betydet iltmangel og hjerneskade.

LÆS OGSÅ: Et mirakel at Oscar lever

Uanset alverdens undersøgelser vil vi forældre altid bære på en grundlæggende frygt, når det kommer til vores børn. En frygt for, at der sker dem noget. Eller for, at der sker os noget, før de er voksne.
Jeg har ingen personlige erfaringer med de svære emner, men jeg har fundet tre bøger, der kan gøre os klogere på nogle af de alvorlige situationer, der kan opstå i en familie. Det er tre fantastiske bøger.

Tre bøger om svære situationer for familien:Far er død

Kan man overleve at miste sin far? Og hvis man gør, betyder det så, at man har glemt ham? Mattis er 13 år, da hans far bliver kørt ned på vej i kiosken efter mælk og toiletpapir. Det er Mattis, der har bedt ham om at hente det, så han er fyldt med dårlig samvittighed og en følelse af, at det er hans skyld, at faderen døde. Moderen har brug for at begynde på en frisk, og familien flytter til et nyt hus i en by tættere på resten af familien.
Men Mattis vil ikke flytte. Han vil ikke tale med nogen om faderens død, men er lammet af sorg og opgiver sin elskede fodboldtræning, fordi far ikke længere står på sidelinjen. Lige på den anden side af gaden bor fodbold-pigen Frederikke, der med sin ligefremme facon og sit hårde sprog får provokeret Mattis til en reaktion og en tilbagevenden til livet. "Død og citronmåne" er en ufattelig dejlig bog, der vil være god for alle børn, der har mistet
- eller alle os, der gerne vil blive lidt klogere på andres liv. Den er skrevet af Mette Vedsø og er en del af Høst & Søns Zoom On-serie. Prisen er 159,95 kroner og målgruppen er +11.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til børn i sorg

Når børn får kræft

- I alle mennesker er der et lille barn, der skal lære at dø, siger William i bogen "Ud med Knud". William lærer det ved hjælp af sin fantasiverden, hvor kræften personificeres i den usynlige ven, Knud. Knud er alt det, William ikke er, og meget mere. Han er dog ikke synderlig sympatisk - til at begynde med i hvert fald.
Det er en spøjs, men utrolig velfortalt bog om et barns kamp for at overleve kræft, de mange behandlinger, tilbagefald og det balanceskift, der sker i Williams familie. Bogen kan ikke anbefales nok, hvis man har alvorlig sygdom inde på livet i sin familie eller omgangskreds. Det er en ungdomsbog, men som voksen lærer man også meget af den. Den er skrevet af Jesper Wung-Sung og udgivet på Rosinante & Co. Prisen er 199,95 kroner, og målgruppen er +12.

LÆS OGSÅ: Pernille fik kræft som 5-årig

Børn med særlige behov

Nej, du har ikke læst forkert, for Anette Karine Banke er fast læser af Ude og Hjemme, og i foråret udgav hun bogen "Caroline en blomst i knop", der handler om at være mor til en datter med særlige behov.
Anne Karine har tidligere fortalt sin historie i Ude og Hjemme, men her får du den lange version om alle udfordringerne, hvad der har hjulpet Caroline og familien samt en masse gode råd og links til diverse hjemmesider, hvor man kan hente hjælp. Det er værdifuld læsning for alle, der har et barn med særlige udfordringer inde på livet. Anette Karine Bankes bog koster 100 kroner og kan købes via forfatteren på [email protected]

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du særlig sensitive drenge