Brev til Anne-Marie Østersø: Bør min veninde få en abort?

En bekymret læser skriver til clairvoyante Anne-Marie, fordi hendes psykisk syge veninde er gravid. Veninden glæder sig til at blive mor, men brevskriveren frygter, at barnet bliver fjernet af myndighederne. Hun vil vide, om hun skal råde sin veninde til at få en abort.

Kære Anne-Marie
Jeg har et dilemma, som jeg håber, du kan belyse. Det drejer sig om min veninde, som er førtidspensionist, fordi hun har en del psykiske problemer. Hun bor sammen med en alkoholiker, og jeg ser hende ikke så tit, da vi lever meget forskelligt. Men vi har kendt hinanden siden barndommen, og jeg vil helst ikke svigte hende, for hun har oplevet mange svigt.

Kæresten er alkoholiker

Nu til dilemmaet: Sidst jeg besøgte hende, fortalte hun, at hun var gravid. Jeg kunne mærke, hvor glad hun var, og jeg sagde da også tillykke, men inderst inde tænkte jeg mit! Jeg havde lyst til at sige til hende, at hun ikke kunne sætte et lille barn til verden, når hun boede sammen med en alkoholiker og selv tog en masse medicin, der måske skader barnet. Samtidig er jeg bange for, at barnet bliver taget fra hende af myndighederne.
Men kan jeg overhovedet tillade mig at blande mig? Jeg vil kun hendes bedste, og jeg tror, det vil være hårdt for hende at få et barn, som bliver fjernet fra hende.
Kan jeg råde hende til at få en abort? Det er svært for mig at glæde mig på hendes vegne, for jeg er bange for, hvordan det ender.
Venlig hilsen Den bekymrede veninde

LÆS OGSÅ: Jeg duede ikke som mor

Støt så godt du kan

Kære Bekymrede veninde
Jeg kan godt forstå din bekymring. Problemet er, at det ser ud til, at din veninde har valgt den vej, og det kan du ikke gøre noget ved. Desuden kan du ikke påtage dig ansvaret for, om barnet skal leve eller ej. Det er ene og alene forældrenes ansvar. Og det er i sidste ende kommunen, der afgør, om din veninde er egnet til at være mor.
Det er trist at vide, at det bliver svært for hende, og du må støtte hende, hvor du kan. Det andet er ude af dine hænder ...
Kærlige tanker fra Anne-Marie