Derfor knurrer maven

Maven knurrer tit, når du er sulten, men hvad er det helt præcis, der laver den rumlende lyd derinde?

Rumle, rumle, rumle. Når der er allermest stille, går din mave pludselig amok.

Og de lyde opstår, når luft bevæger sig rundt i maven, fortæller overlæge Jüri Johannes Rumessen fra Gentofte Hospital til Videnskab.dk.

Læs også: Hvad er sult?

- Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter, fortæller han.

- Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner. En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtigt højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd, siger Jüri Johannes Rumessen.

Læs også: Har du flyvemave? Slip fisen fri!

Vær opmærksom på frugtsukker

Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser, fortæller overlægen.

-Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater, der giver anledning til luftdannelse. Nogle mennesker bliver særligt oppustede, hvis de ikke kan tåle mælkesukker. Andre, hvis de spiser fødemidler med naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri, forklarer han. 

Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.

Læs også: Bliver man tungere af at prutte?

Er maven irriterende rumlende, kommer du lettest af med luften, hvis du står op eller dyrker sport. Det skaber de bedste muligheder for, at luften kan komme ud af tarmen.

-En del af luften bliver optaget af tarmen og i blodet, hvorefter det udvaskes i lungerne. Noget bøvser vi ud, og noget tarmluft lader vi gå ad den anden vej – som en flatus (prut, red.), siger Jüri Johannes Rumessen.

Læs også på Videnskab.dk

Forskere: Tyggegummi fjerner lige så mange bakterier som tandtråd

Sådan undgår du at slå stinkende prutter