Er sex-orgasmer sundere end onani?

Sex er sundt. Det har forskere allerede slået fast. Men hvad med de stakler, som ikke får sex? Bliver de helt snydt for aktens sidegevinster, eller kan de klare det på egen hånd?

Bedre søvn, styrket immunforsvar og mindre risiko for prostatakræft. Sex er ikke kun for sjov, men har mange positive sidegevinster.

Men hvad med de mennesker, som ikke er så aktive på lagnerne? Går de helt glip af samlejets fordele, har vores læser Olaf Witmeur spurgt videnskaben om:

- Hvis sexlivet er sundt, så er det jo trist for alle dem, der ikke har en partner, men kan de så ikke onanere/masturbere i stedet? For orgasmen giver vel de samme fysiologiske og enzymatiske/hormonelle påvirkninger, når der ses bort fra den manglende rent fysiske træning af samlejebevægelserne og den manglende psykiske samværspåvirkning? skriver han i en mail til Videnskab.dk.

Før vi finder ud af, om der er godt nyt til de fingernemme, skal vi tættere på, hvad en orgasme egentlig er.

Læs også: Er det farligt ikke at få sex?

Udover at give ekstremt fysisk velbehag har orgasmen det åbenlyse formål at få dyr og mennesker til at indgå samleje.

Når mænd og kvinder får orgasme, trækker bækkenbundsmuskulaturen sig sammen, men faktisk foregår en stor del af orgasmen i hjernen. Der er nemlig aktivitet i mere end 30 forskellige regioner af hjernen, når vi er seksuelt ophidsede.
 

Lykkelige og opstemte

Samtidig udskiller hjernen stoffet dopamin, som får os til at føle os lykkelige og opstemte. Også kærlighedshormonet oxytocin udskilles under orgasmen og gør os blandt andet bedre i stand til at knytte bånd med en partner.

Men selv om man ikke har en partner at formere sig med eller knytte bånd til, er det ikke ensbetydende med, at orgasmer er ligegyldige, fortæller klinisk lektor i sexologi Astrid Ditte Højgaard. Det kan nemlig også sagtens give mening at få orgasmer alene.

- Det er med til at gøre, at man føler, at kroppen fungerer - at den er i stand til at svare på nogle impulser og signaler, den får. Så på den måde er det med til at gøre, at man føler sig i live, og at man er et helt menneske, siger Astrid Ditte Højgaard, som er ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital og klinisk lektor på Sexologisk Klinik på Aalborg Universitet.

Læs også: Hvad sker der i kroppen under en orgasme?

Orgasmen er ikke alene rar. Den har også nogle klare sundhedsmæssige fordele, uanset om den tilkæmpes i fællesskab eller på egen hånd, fortæller Astrid Ditte Højgaard.

- Der er noget, der tyder på, at for mænds vedkommende er det godt at få tømt sin prostatakirtel af og til for at forebygge prostatakræft, og det gør man, hvis man får udløsning. Dette har været vist i et studie, hvor man har fulgt 32.000 mænd i 18 år. Gruppen af mænd med hyppig sædudtømmelse gennem årene havde markant færre tilfælde af prostatakræft. Og sædkvaliteten bliver også bedre, hvis man af og til har udløsning, siger Astrid Ditte Højgaard.

Væsentligt for livskvaliteten

Mænds helbred kan altså være direkte afhængig af en udløsning, men også for kvinder har orgasmen værdi:

- Det er livskvalitetsmæssigt afsindigt væsentligt at få orgasme, siger Astrid Ditte Højgaard.

Læs også: Hvorfor skal kvinder have orgasme?

Derfor er det heller ikke en helt dum idé at onanere sig til en orgasme, hvis der ikke umiddelbart er en partner i sigte, fortæller professor og læge Christian Graugaard:

- At opleve lyst, velbehag og forløsning i forbindelse med en orgasme er altid "sundt" i den forstand, at det øger vores trivsel, gør os i godt humør og kan styrke vores samlede livskvalitet. Hvad angår den rent biologiske side af sagen, er dokumentationen mere sparsom.

- For ganske vist ved vi, at der under en orgasme frigøres en række signalstoffer, som kan virke smertestillende og let euforiserende og desuden fremmer vores evne til at knytte følelsesmæssige bånd til andre mennesker - men vi ved faktisk meget lidt om de nærmere fysiologiske mekanismer, siger Christian Graugaard, som arbejder ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet og uddyber:
 

Et sundhedstegn

- Nogle videnskabelige studier har peget på orgasmens gunstige effekt på immunforsvaret. Men der er lang vej igen, før vi med sikkerhed kan udtale os om sammenhængen mellem orgasmer og fysisk sundhed, siger Christian Graugaard.

Ikke desto mindre, er det at have sex - med sig selv eller en partner - i sig selv et sundhedstegn, fortæller Astrid Ditte Højgaard:

- Det at have sex er i det hele taget et udtryk for, at man har et overskud. Det er i sig selv et sundhedsparameter, at man kan have sex, og for en mands vedkommende er det også et sundhedsparameter, at han kan få rejsning, siger Astrid Ditte Højgaard.

Læs også: 10 ting, du ikke vidste om orgasme

Orgasmen er altså god for både hold og soloryttere. Alligevel kan der være fordele ved at få orgasme under samleje i stedet for ved onani, fortæller begge forskere.

- Jo mere tid, man bruger på det, og jo mere seksuel spænding, man bygger op, desto større er forløsningen. De fleste, som dyrker sex med sig selv, gør det egentlig ret effektivt. Derfor vil det for de flestes vedkommende være en mindre tilfredsstillende orgasme, siger Astrid Ditte Højgaard.
 

Bonuspoint

Selv om orgasmen rent fysiologisk formentlig er helt ens, om den fås alene eller sammen med andre, er der muligvis bonuspoint at hente, hvis man får orgasme under et samleje fremfor på egen hånd, fortæller Christian Graugaard:

- Rent fysiologisk er effekten sandsynligvis præcis den samme, men man kan ikke udelukke, at der er nogle ekstra sundhedsgevinster ved at være i intim kontakt med et andet menneske. Alene hud- og slimhindekontakten frigiver formentlig en række hormonlignende stoffer, for eksempel oxytocin, som så at sige skal lægges oven i selve orgasmerefleksen. Dertil kommer, at et vellykket seksuelt møde kan styrke parforholdet, hvilket igen kan øge parternes livsglæde og evne til at håndtere livets op- og nedture, siger Christian Graugaard.

Sex er altså sundt, uanset om vi har det med hinanden eller med os selv.

Læs også på Videnskab.dk
Hvorfor kan orgasme give hovedpine?
Hvorfor bliver man træt efter orgasme?

 

Få råd til lidt mere, med en rabatkode til Wink Wink er der store besparelser på erotik til dig og din partner – Find den her rabatkode winkwink