Flittige hanfisk bliver belønnet af damerne

Hunfisk vælger at få deres æg befrugtet af hanner, der hjælper med at bygge rede. Lumske hanfisk, der kører på frihjul og får udløsning uden at tage del i parforholdets forpligtelser, får ikke lov at føre deres gener videre, viser ny forskning.

Mænd findes i mange varianter: Der er dovne mænd, hjælpsomme mænd, trofaste mænd, og så er der den luskede slags, som kører på frihjul og står på lur, klar til at stjæle andres kærester, når de kan komme til det.

Netop på det punkt minder Homo sapiens en hel del om fisk, skriver Videnskab.dk.

Læs også: Sæd gør hunnen flittig

Forskning viser, at en række forskellige fiskearter ligesom mennesker har forskellige typer hanner. Torsk, laks, blæksprutter, gylter og mange andre arter har mindst to af disse tre han-typer:

1. Redebygger-hannen: En rigtig far-type. Han leger med hunnen, danner par med hende, og hjælper hende med at bygge rede.

2. Sneakeren: En snylter. Han er doven, underlegen og en lusket type, der ligger på lur, mens et fiskepar bygger rede for at snige sig ind og sprøjte sin sæd ud over æggene. 

Læs også: Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?

Hunnen kontrollerer

Sneakerne er udspekulerede og drevet af det, enhver fisk lever for: Mad og reproduktion.

Jo flere æg, snydehannerne befrugter, jo større er muligheden for, at de giver deres gener videre til næste generation.

Selv om snydehannerne som regel er mindre end redebygger-hannerne, sprøjter de større mængder sæd ud. Derfor skulle man tro, at de oftere har held med at befrugte hunnens æg.

Men forskning viser, at hunfisk hos nogle arter har mulighed for at vælge, hvilken type han der skal være far til hendes unger. Via fysiske eller kemiske mekanismer kan hunnen kontrollere, hvilken han der skal befrugte hendes æg.

Forskerne kalder denne mekanisme for cryptic female choice.

Læs også: Seks af de særeste sex-vaner hos dyr

Udskiller særlig væske

I forsøg med øjeplettede savgylter - en fiskeart, der blandt andet findes i Middelhavet - har forskerne vist, at hunfiskene udskiller en særlig væske fra deres æggestokke. Væsken er kemisk specialiseret i at tiltrække sæd fra redebygger-hanner.

-De har elegant vist, at kemien i den væske, der bliver udskilt fra hunnernes æggestokke reducerer virkningen af den større mængde sæd, der bliver udløst af sneaker-hannerne, forklarer Ian Butts, der er seniorforsker på DTU Aqua og blandt andet har forsket i sneaker-fisk.

Læs også: Ny edderkop imponerer hunnerne med sin padleåre

-På den måde favoriserer hunnerne sæden fra redebygger-hannerne, selv om der ikke er så meget af den, fortæller han.

Giver god mening

Hunnerne har gode grunde til at vælge redebygger-hannens gener frem for snydehannens. For snydehannerne er mindre og lever sjældent ret længe.  

-Vi ved, at redebygger-hannen vokser hurtigere og har overlevet ind i sit andet år, så det giver god mening, at hunnerne foretrækker, at deres unger skal bære deres gener, siger Suzanne Alonzo, der er professor i evolutionær biologi på UC Santa Cruz i en pressemeddelelse.