Fodbold får børn i folkeskolen til at have det bedre

Folkeskoleelevers sundhed og trivsel bliver forbedret, når de har fodbold og sundhed på skoleskemaet et par gange om ugen, viser nye resultater.

Børn har godt af at være fysisk aktive i skoletiden, konkluderede en rapport fra Vidensrådet for Forebyggelse for nylig.

Men rapporten kunne ikke give svar på, hvilken form for motion børnene skal lave, og hvordan de skal gøre det.

LÆS OGSÅ: 14-årige Thomas henrettede sin lillesøster

Nu viser nye resultater, at skolebørn, der spiller en særlig form for fodbold på små baner og samtidig får undervisning i sundhed et par gange får en lang række sundhedsfordele. Det skriver Videnskab.dk. Resultaterne viser, at børnene:

  • får et lavere blodtryk

  • en lavere fedtprocent

  • trives bedre

  • får mere viden om sundhed end børn, der ikke har fodbold og sundhedsfremme på skoleskemaet

- Vi har nu evidens for, at en helt specifik form for aktivitet virker, og at børnene oven i købet kan lide det, siger professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet, som er en af forskerne bag projektet.

LÆS OGSÅ: Fysisk aktivitet gavner helbred og indlæring hos børn og unge

Træning på skoleskemaet

Over 500 danske femteklasses elever fra 9 forskellige skoler deltog i projektet kaldet FIFA 11 for Health. 

Nogle af eleverne fik fodboldtræning på skoleskemaet to gange om ugen, mens de øvrige elever fortsatte deres almindelige skolegang uden fodbold og sundhedsfremme på skemaet.

Efter 11 uger var 72,4 procent af de fodbold-spillede elever positive over for projektet. Kun 4,8 procent var negative. Lærerne var også overvejende positive.

Målingerne af de sundhedsmæssige effekter af forsøget er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Sports Medicine.

LÆS OGSÅ: Stort fodboldprojekt skal gøre inaktive skolebørn sundere

Spændende resultater

Bente Klarlund, der er professor på Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin, forsker i, hvordan motion påvirker kroppen. Hun har endnu ikke haft mulighed for at læse Peter Krustrup og kollegernes videnskabelige artikler, men umiddelbart synes hun, at resultaterne lyder spændende.

- Det lyder som et alletiders projekt. En anke kunne dog være, at der formentlig vil være børn, det ikke appellerer til. Der er jo nogle børn, som har en aversion mod fodbold, siger Bente Klarlund og fortsætter:

- Men det er relevant og super spændende, at de kobler fysisk aktivitet og undervisning i sundhed sammen.

Gavner trivsel

Bente Klarlund var medforfatter på rapporten fra Vidensrådet for Forebyggelse, der for nyligt konkluderede, at fysisk aktivitet i folkeskolen gavner både sundhedstilstanden, trivslen og indlæringen hos børn og unge.

Rapporten anbefalede mere fysisk aktivitet i løbet af skoledagen, men i den videnskabelige litteratur havde forfatterne ikke fundet evidens for, hvilken form for idræt der virker, og hvordan den skal inkorporeres i skoledagen.

LÆS OGSÅ: Chat med forskere: Batter fysisk aktivitet i folkeskolen?

I løbet af FIFA 11 for Health-projektet har Peter Krustrup og de andre forskere fra Københavns Universitet arbejdet sammen med Dansk Boldspil-Union (DBU).

Og projektets resultater viser, at det er en god idé at involvere sportsforeninger, når fysisk aktivitet ifølge Folkeskolereformen fra 2013 skal fylde mere på børnenes skoleskema, mener Peter Krustrup.

Idrætsforeninger af enhver slags kan med fordel kan være en aktiv medspiller, siger han:

- Jeg håber, at vores projekt kan inspirere andre idrætsforeninger til at introducere andre idrætskoncepter i folkeskolen, for vores forskning peger på, at foreningslivet kan bidrage betydeligt til at styrke kvaliteten af skoleidrætten.

Det behøver ikke nødvendigvis at være fodbold.

LÆS OGSÅ: Intens træning booster indlæring

Fik viden om sundhed

Børnene blev ikke kun fysisk sundere af at spille fodbold. Både før og efter forsøget blev de testet i deres viden om sundhed, ligesom de svarede på spørgsmål om deres trivsel.

Sundhedsundervisningen undervejs havde virket: De fodboldspillende børn vidste meget mere om sundhed, da forsøget var slut, end før det gik i gang. Og de vidste mere end dem, der ikke havde deltaget i forsøget. Desuden var deres trivsel forbedret.

Efter planen skal FIFA 11 for Health introduceres på 400 folkeskoler fra sommeren 2016. Planen er, at resultaterne fra det danske pilotprojekt skal danne grundlag for, at FIFA 11 for Health-konceptet kan udbredes til andre vestlige lande.

Læs også på Videnskab.dk

Leg styrker indlæringen

Meditation virker anderledes på unge