Forskere: Blodprøve vil kunne forudse brystkræft

Danske forskere har fundet en metode, som med 80 procent sikkerhed kan forudse brystkræft to til fem år, før sygdommen opstår. Studiet vækker på nogle punkter undren hos en professor, som også arbejder på en brystkræft-blodprøve.

Din læge vil måske engang i fremtiden kunne forudse, om du vil udvikle brystkræft. Det skriver Videnskab.dk.
Forskere fra Københavns Universitet har nemlig i et nyt studie udarbejdet en metode, hvor de via en blodprøve og en matematisk model kan finde mønstre i komponenter i dit blod, som med en sikkerhed og følsomhed på 80 procent vil kunne forudsige, om du vil udvikle brystkræft inden for to til fem år.
- Der er tale om en metode, som er bedre end mammografi, der jo kun kan bruges, når sygdommen først er opstået. Metoden er ikke perfekt, men den er voldsomt god. Samtidig er det en metode, som i teorien vil kunne overføres på andre kræftsygdomme og helt andre sygdomsgrupper. At kunne forudse sygdomme, før de opstår, gør metoden til en slags orakel, siger Rasmus Bro, forfatter til studiet og professor i kemometri ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
 

Forklaring bag mønstre

Hans kollega og medforfatter til studiet, professor i ernæring Lars Ove Dragsted fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, siger:
- Det vilde perspektiv i det her er, hvis vi ikke blot kan behandle brystkræft tidligere, men også finde ud af, hvad der ligger bag de metaboliske mønstre. Det her viser, at der må være et eller andet, der sker i årene op til, man får brystkræft, og hvis vi engang kan finde en forklaring på det, kan den viden måske bruges til at forebygge brystkræft.
De to professorer har lavet studiet sammen med kollegaer fra Københavns Universitet og Kræftens Bekæmpelse, og studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Metabolomics.
Forskerne bag studiet er begejstrede over resultatet, men understreger, at metoden bør testes mere bredt, inden den kan tages i brug.
 

Læs også: Bedre behandling af brystkræft på vej

Professor i onkologi, overlæge og forsker ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, Henrik Ditzel arbejder selv på at udarbejde en diagnosticerings-test for brystkræft, baseret på blodprøve-analyser af mikroRNA i kvinders blod.
RNA er en enkeltstrenget kopi af det dobbeltstrengede DNA, som indeholder vores cellers genetiske kode. MikroRNA er korte lineære sekvenser af ikke-kodende RNA, der kan binde til budbringer-RNA og forhindre disse i at blive oversat til proteiner.
 

Ser også på livsstil

Henrik Ditzel siger om københavnernes studie:
- Idéen med at se på metabolitters i blodet i sammenhæng med tidlig diagnosticering af kræft er interessant og relativt nyt. Og det er spændende, at de har kombineret deres biologiske målinger med livsstilparametre, såsom om kvinderne har fået børn, hvor gamle kvinder var, da de fik børn, og hvad kvinderne har spist. Det er en interessant måde at kombinere data på.
Professoren fra Syddansk Universitet fortsætter:
- Det ser ud til at være et lovende studie, men det kræver betydeligt flere valideringsstudier, før deres test kan komme i klinisk brug. Jeg synes, det er for tidligt at sammenligne testen med en mammografi. Men jeg synes, det ser lovende ud, så jeg synes, de skal fortsætte med udviklingen af testen.
 

Læs også: Bh advarer om brystkræft

 

Mellemgruppe af tidsskrifter

Henrik Ditzel har læst det videnskabelige studie i Metabolomics og vurderer det til at være solidt og gennemarbejdet.
Han undrer sig dog over, at studiet ikke er udgivet i et videnskabeligt tidsskrift med en højere impact end 3,7, hvilket er måleenheden for, hvor citeret og velanset et tidsskrift er.
Nogle af verdens mest velansete kræftforskningstidsskrifter har en impact på mellem 10 og 15, mens Metabolomics ligger i mellemgruppen i sin kategori af tidsskrifter.
Til det siger medforfatter til studiet professor Rasmus Bro, at det nye studie godt nok tager udgangspunkt i metabolisme, men går på tværs af mange forskellige fagfelter, hvilket gør det håbløst at få studiet ud i mere brede tidsskrifter.
- Så vi har valgt at publicere der, hvor vi inden for fagområdet får høj impact, siger Rasmus Bro.
 

Læs også: Brystkræft på fremmarch i Grønland

Langt fra færdig

Forskerne Lars Ove Dragsted og Rasmus Bro fra Københavns Universitet beskriver selv deres testmetode som langt fra flyvefærdig.
Stadiet i udviklingen af brystkræfttesten svarer nemlig stadig til det, man i daglig tale vil kalde en prototype, og forskerne kan ikke sige, hvornår læger vil have testen til rådighed.
- Det er lidt ligesom at spørge, hvis man har Ellehammers opfindelse af flyvemaskinen, hvor lang tid går der så før, vi har en jetjager? Det er svært at sige, men det er ikke lige i morgen, siger Lars Ove Dragsted og forklarer, at udviklingen af testen jo også vil kræve en hel del yderligere arbejde.
 

Læs også på Videnskab.dk

Silikonebryster øger risiko for at dø af brystkræft

Hormoner giver ikke mere brystkræft