Tirsdag, 24. januar 2017 - 14:00 - af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Gamle lægemidler kan behandle nye sygdomme
Et væld af forskellige medikamenter vil sandsynligvis virke på helt andre sygdomme, end de er udviklet til, viser ny forskning fra Syddansk Universitet.

Normalt tænker vi på sideeffekter af medicin som bivirkninger. Men faktisk kan én type medicin også have oversete gavnlige effekter, der hidtil er blevet overset.
Et væld af forskellige medikamenter vil derfor formentlig virke på helt andre sygdomme, end de er udviklet til. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet ifølge Videnskab.dk.
Forskerne har udviklet en særlig computersoftware, som ved at se på genetik og medicin kan forudse, om medicinen vil virke på andre sygdomme.
- Hele udfordringen med at finde ud af, om lægemidler kan bruges til andre sygdomme, har vi løst med det her software, siger lektor på Institut for Datalogi og Matematik, Jan Baumbach, som har stået i spidsen for det nye studie.
Læs også: Angstmedicin dræber kræftceller
God start
Professor og leder af Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, Ole Thastrup, kender godt til, at lægemidler kan bruges til andet, end de er udviklet og godkendt til.
-Terapiskift er noget, man har arbejdet med i mange år inden for lægevidenskaben. Det er således velkendt, at adskillige lægemidler har effekter i mere end én sygdom, siger han.
Han har ikke været med til at lave det nye studie, men han finder det yderst interessant.
- Det, at man kvalificerer stofferne ved at gennemgå litteraturen, er en rigtig god start. Det havde været interessant, hvis de også havde afprøvet, om nogle af stofferne faktisk virkede på de nye sygdomme, siger han.
Skal testes på dyr
Læs også: Blodtest skal vise vej til den bedste medicin
Ifølge Jan Baumbach har den nye forskning stort potentiale til at komme patienterne til gode.
At udvikle nye lægemidler fra bunden er nemlig ekstremt tidskrævende og dyrt. Lægemidlet skal først udvikles og testes på dyr og efterfølgende på mennesker i store og dyre kliniske forsøg ad flere omgange.
Hvis man finder ud af, at et allerede godkendt lægemiddel virker på en anden type sygdom, er det ikke nødvendigt at teste midlets sikkerhed igen.
Man kan derfor springe dyreforsøgene og mange af de kliniske forsøg med mennesker over.
11 gode råd mod oppustet mave:
11 gode råd mod oppustet mave


1.
Sommetider er der en klar sammenhæng med bestemte fødevarer. Bønner er en klassiker. Mistænker du en fødevare, kan du udelukke den i nogle uger og se, hvad der sker.


2.
Mange rå grøntsager kan puste maven op, men maven plejer at vænne sig til dem i løbet af kort tid. Desuden er de sunde, så i første omgang skal du fortsætte med at spise disse fødevarer i rimelig mængde.


3.
Hold igen med større mængder af kaffe, te og sodavand.


4.
Mejeriprodukter kan danne luft i maven, hvis man har svært ved at nedbryde mælkesukker. Forsøg at skære ned på indtaget eller prøv nogle andre varianter.


5.
Spis langsomt. Uvanen med at sluge mad og drikke på ingen tid får dig også til at synke luft. Du spiser også for meget, da mætheden ikke får tid til at indfinde sig. Sluk for tv under måltidet og tal sammen i stedet, så spisetempoet falder.


6.
En overset årsag til oppustethed er, at man tygger meget tyggegummi og dermed synker luft. Kunstige sødemidler i tyggegummi kan også irritere maven.


7.
Motion og bevægelse er alle tiders for fordøjelsen, især hvis du generes af forstoppelse.


8.
Lever du en stresset dagligdag, kan du forsøge med afspænding som yoga, meditation, mindfulness eller lignende. Det vigtigste er at stresse af og komme i bedre balance med sig selv.


9.
Også personlige eller arbejdsmæssige problemer kan forværre tendensen til irritabel tyktarm. Det er derfor vigtigt at prøve at få bedre styr på den del af tilværelsen, selv om det kan være svært.


10.
Naturlægemidler med pebermynte mindsker luftophobningen, viser en samlet analyse af de kliniske afprøvninger.
F.eks. Obbekjærs Pebermynte, et naturlægemiddel, der kan bruges ved fordøjelsesbesvær og luftophobning i mave- og tarmsystemet. Læs mere om det her


11.
I svære tilfælde præget af forstoppelse kan lægen ordinere receptpligtig medicin.