Hold niveauet nede

Med lidt omtanke og gode vaner kan du spare mange penge på familiens budget. Her får du Charlotte Højlunds tip til at holde niveauet nede til hverdag - og reservere nyt tøj og legetøj til særlige lejligheder.

 

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger.
Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Jeg så for en del år siden et tv-program om en dansk familie med rigtig mange børn. Moderen blev spurgt, hvordan de fik det hele til at hænge sammen, og svaret var enkelt: Hold niveauet nede, så der er forskel på hverdag og fest.

Glade og taknemlige

Hendes holdning har den indlysende fordel, at hverdagen bliver billigere, og at det dermed er nemmere at forkæle børnene. Når børn er vant til et lavere niveau til daglig, er det nemmere at gøre dem glade og taknemlige.

Et godt tilbud

Jeg har taget den indstilling til mig, og jeg kom til at tænke på det for nylig, da jeg kom hjem med strømpebukser og leggings til de to mindste piger, der blev vildt glade. Det var et rigtig godt tilbud, for prisen var 10 kroner parret, og da jeg vidste, at begge piger manglede, fik de syv par hver. Der røg samtidig et par trøjer og bluser i kurven, for de var også billige.

Som ofte før blev jeg overrasket over børnenes glæde og taknemlighed over at få "noget". Det er ikke, fordi de aldrig får tøj, for jeg køber, når der er behov for det. Men eftersom det var et virkelig godt tilbud, fik de denne gang mere end strengt nødvendigt. Det havde jeg ikke behøvet for at inkassere deres glæde - et enkelt par havde også gjort det.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds ferietip til jer med mange børn og få penge

Det er netop noget af det, der er godt ved at holde niveauet nede: Ud over at det bliver mindre dyrt at have børn, bliver børnene glade, fordi de ikke forventer, at der er fest hver dag

Sådan skruer du ned:

¤ Spar på tøjbudgettet ved at lade børnene arve fra ældre søskende, familie eller venners børn.

¤ Lad børnene selv holde øje med, hvad de mangler, og vent, til de giver besked om det.

¤ Køb billigt, men smart ind ved altid at tjekke tilbudsstativerne først.

Enkelt og billigt

¤ Nøjes med en af hver: En jakke, en flyverdragt og et par vinterstøvler per barn per sæson.

¤ Lad være med at købe de dyreste gummisko og sandaler. De dyre slides også, når de bruges som bremser på cyklen, og det er ikke helt så ærgerligt at skulle ud og købe nyt, hvis skoene var billige.

¤ Køb ind efter behov, ikke for sjov.

LÆS OGSÅ: Det behøver ikke være dyrt at spise sundt

Gør forskel på hverdag og fest

¤ Legetøj gives kun som gave, medmindre børnene selv har sparet op, eller der er en særlig lejlighed.

¤ Slik spises ikke til hverdag, men i weekender og ved festlige lejligheder.

¤ Slik og legetøj kan gives "uden for nummer", hvis et sygt barn skal trøstes, eller barnet har haft en dårlig oplevelse hos tandlægen - men børnene ved, at det er noget særligt.

¤ Selvfølgelig skal der også være plads til spontanitet, hvis du vil udnytte et godt tilbud eller har lyst til at gøre noget ekstra - men børnene skal vide, at det ikke sker hver dag.

LÆS OGSÅ: Enlig mor søgte hjælp: Min gæld overskyggede alt