Tirsdag, 22. november 2016 - 22:00 - af Gitte Roe Eriksen Foto: Jacob Ljørring
Test: Her er de bedste klejner
I denne uges Ude og Hjemme tester vi seks af de klassiske julelækkerier: Klejner, marcipan, rødkål, risalamande, karrysild og rullepølse. Her kan du læse hvilke klejner, som vores testfamilie giver topkarakter!

Julen er en tid med mange hyggelige traditioner - og hvad der står på julebordene, er også vigtigt.
Hjemme hos Anne Fischer, Brian Hansen og drengene Daniel og Frederik gør man ligesom i mange andre hjem meget ud af højtiden.
En af de faste traditioner er, at familien henter juletræ den 1. december. For som Anne siger, så må hele december godt være med juletræ.
Test af klejner
Familien hyggede sig også med at blindsmage seks af julens lækkerier, og i denne uges Ude og Hjemme kan du se en komplet oversigt over, hvordan deres vurderinger lød.
Testfamilien gav de forskellige julelækkerier kommentarer samt 1-6 julehjerter, hvoraf 6 var den højeste vurdering.
Opskrift: Sprøde klejner fra La Glace
Hvad angår klejner, så blev følgende fire mærker testet: Aldis 'Bagekunst-klejner', Irmas 'Økologiske klejner', Nettos 'De originale Karen Volf-klejner' og Coops 'Flødeklejner'.
De bedste klejner:
Førstepladsen i klejne-testen gik Aldis 'Bagekunst-klejner', som fik 5 hjerter.
- De dufter af vafler, lidt citronagtigt, men dejlig og friske med en god konsistens, lød beskrivelsen.
Andenpladsen:
Irmas 'Økologiske klejner' fik en andenplads med 4 hjerter.
- De har det rigtige look - mere sådan hjemmebagsagtigt. God sprødhed, men som en smør-småkage, lød det fra testfamilien.
Samlet tredjeplads:
Både Nettos 'De originale Karen Volf-klejner' og Coops 'Flødeklejner' opnåede tre stjerner.
Nettos 'De originale Karen Volf-klejner' (herover) beskrives sådan:
- De ser brændte ud og dufter af æbleskiver. Har også en lidt æbleskiveagtig smag.
Coops 'Flødeklejner' får disse ord med på vejen:
- De er meget mørke, men har den rigtige facon. Dufter godt, men er lidt kedelige i smagen.
Du kan se alle testresultaterne i denne uges Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 23. november 2016.
Allergivenlige julekager:
Allergivenlige julekager og julekonfekt


Allergivenlige havregrynskugler
Ingredienser:
250 g margarine (mælkefri), 350 g havregryn, 100 g kakao, 8 spsk. færdigbrygget kaffe, 400 g sukker, evt. kokosmel eller krymmel til at trille kuglerne i.
Sådan laver du de allergivenlige havregrynskugler:
Alle ingredienser kommes i en stor skål og æltes godt sammen med hænderne. Stilles i køleskabet i en times tid.
Herefter trilles kuglerne, der smager fantastisk, som de er, eller de kan trilles i kokosmel eller krymmel.
Havregrynskuglerne opbevares i en tætlukket boks eller dåse i køleskabet.


Allergivenlige pebermyntepastiller
Ingredienser:
1 pasteuriseret æggehvide, 350 g flormelis, 2 dråber pebermynteessens, 50 g mørk chokolade (mælkefri).
Sådan laver du de allergivenlige pebermyntepastiller:
Pisk æggehviden let i en skål. Den skal kun være luftig. Ikke stiv. Sigt flormelis ned i skålen, kom pebermynteessens i og rør det sammen med æggehviden med en ske, til det er stift.
Når massen er klar, trilles små kugler, der trykkes let flade. Lav et hul i midten af pastillerne.
Lad pastillerne tørre i et døgns tid.
Smelt chokoladen over vandbad, kom det i en sprøjtepose og fyld hullerne i pastillerne med chokolade.


Allergivenlige brunkager
Ingredienser:
150 g margarine (mælkefri), 100 g mørk farin, 250 ml mørk sirup, 2 tsk. stødt ingefær, 2 tsk. kardemomme, 2 tsk. stødt kanel, 1,5 tsk. Natron, 1 pasteuriseret æg, ca. 500 g hvedemel.
Pynt:
Glasur af flormelis og varmt vand –evt. med frugtfarve i.
Sådan laver du allergivenlige brunkager:
Smelt farin, sirup og margarine i en gryde. Det må ikke koge. Tag gryden af varmen og lad det køle af.
Mel, krydderier og natron kommes i en stor skål, og sukker-fedtstofmassen tilsættes. Herefter tilsættes ægget, og der æltes godt.
Dejen skal være våd, men skal kunne slippe hænderne.
Stilles koldt i køleskabet i ca. 1 time, inden der rulles ud og udstikkes fine julefigurer. Figurerne lægges på bageplade med bagepapir og bages i 200˚ varm ovn i ca. 8 min. Lad figurerne køle helt af, inden de pyntes med glasur.
Opbevares i tæt kagedåse.
Relaterede artikler
Læs her, hvordan opskrifterne i galleriet er særligt allergivenlige >>