Hvad husker du bedst fra 1995?

Lukkeloven blev ophævet og Joachim og Alexandra blev gift. Husker du året?

Ny lukkelov blev til

I 1904 bliver det forbudt at holde åbent på søn- og helligdage.

Kort efter 2. verdenskrig – i 1946 – får vi så lukkeloven. Den forbyder forretninger at holde åbent uden for tidsrummet mellem klokken 6.00 om morgenen og 17.30 på ugens første fire dage. Fredag må man strække den til 20.00 og lørdag til klokken 14.

Læs også: Husker du 1984?

I 70érne er danskerne blevet vant til at rejse udenlands, og man ser med større og større undren på den der mærkelige lov, som forhindrer forretningerne i at holde åbent, når det passer dem.

– Sløjf lukkeloven, så kan de unge få studiejob i supermarkederne – de vil jo gerne arbejde på skæve tider, lyder argumenterne for at lempe endnu mere i lukkeloven.

Døgn-Netto åbnede

Men vi skal helt hen til 1995, før loven ændres markant.

Nu får forretningerne lov at bestemme, hvornår de vil åbne og lukke fra mandag morgen klokken 6 til lørdag klokken 17. Kun små butikker måtte holde åbent om søndagen. Og nok så vigtigt – dagligvareforretninger med begrænset omsætning slipper for lukke-krav.

Læs også: Line giver sine æg til barnløse par, hun finder på facebook.

Året efter åbner den første Døgn-Netto i Gentofte nord for København, og danskerne kan for første gang købe smør og øl døgnet rundt.

I dag kan lukkeloven stå på et halvt a4-ark. Nu nævner den kun en håndfuld helligdage, hvor store forretninger skal holde lukket – mindre butikker har nærmest frie hænder.

Det skete også i 1995

Puk Scharbau blev hædret med en Bodil for sin præstation i ”Kun en Pige”, og prins Joachim og prinsesse Alexandra ved brylluppet i Frederiksborg Slotskirke.

Du kan læse mere om året i denne uges Ude og Hjemme