10-årig redder moderløs Bambi: Mikkel og rålammet er bedste venner

Nogle børn har et bedre tag på dyr end andre. 10-årige Mikkel er sandsynligvis i en klasse for sig selv. For knap et år siden reddede drengens familie et rålam fra døden, efter at dets mor var blevet trafikdræbt. Nu nyder Mikkel og Piv hinandens selskab, inden rålammet en dag skal tilbage til naturen.

10-årige Mikkel håber at blive dyrlæge, når han bliver stor. Der burde være gode chancer for, at drengen får drømmen opfyldt. Man skal i hvert fald lede længe efter nogen, der har et så godt tag på normalt vilde dyr, som Mikkel har.

I øjeblikket er rådyret Piv den kække skoledrengs bedste ven og legekammerat. Men listen over Mikkels kæledyr er både utraditionel og usædvanlig, og alle dyrene får en god og kærlig behandling.

Foruden rådyret Piv har Mikkel også formået at gøre den hjem- og moderløse moskusand Pluto tam.

Labradoren Tina, der egentlig ejes af Mikkels mormor og morfar, viger ikke mange centimeter fra den dyreglade dreng, når han dagligt besøger bedsteforældrene på deres idylliske gård ned til Svendborgsund på Sydfyn.

Læs også: Hunde forstår, hvad du siger

Et rigtigt kæledyr

Man tror næppe sine egne øjne, når man sidder i det hyggelige køkken hos Mikkels mormor, Anne Albjerg, 74, der gæstfrit serverer kaffe, spegepølsemadder og hjemmebagte boller. Pludselig kan man høre små hove klapre mod gulvet i bryggerset, og frem i døren dukker det kæreste rålam for at se, hvem der er på besøg.

– Nåh, Piv, kommer du dér, siger Mikkel, mens han kærligt lægger ansigtet ind til rålammet.

Det normalt vilde og sky dyr gengælder opmærksomheden med et par solide slik på drengens kinder.

Så taler rygtet altså sandt på eventyrøen Fyn, nemlig at Mikkel og hans bedsteforældrene har taget et moderløst rålam til sig og gjort det tamt, som om der var tale om en hund eller et andet traditionelt kæledyr.

Men rålammet er kun på tålt ophold. En skønne dag forsvinder Piv forhåbentlig ud i naturen og lever et lykkeligt liv til sine dages ende som et almindeligt rådyr. Det er i hvert fald familiens håb.

Blandt mange andre utraditionelle handlinger tager Piv en gang imellem en lur i sin kurv, der står i stuen side om side med labradorvennen Tinas kurv.

Den visse død

Når rålammet bliver til et rådyr om nogle få måneder og derfor er i stand til instinktivt at klare sig selv, er Mikkel og hans bedsteforældres mission opfyldt. Der er nemlig en ulykkelig årsag til, at Piv i øjeblikket befinder sig i uvante omgivelser indenfor hos familien Albjerg og ikke hos sine artsfæller i skovene uden for vinduerne.

Den 17. maj i fjor hørte en nabo til ægteparret Albjerg et rålam pibe hjerteskærende. Det viste sig, at rålammets mor var blevet kørt ihjel af en bil og havde efterladt ungen helt alene i verden. Lammet var i dårlig forfatning og dehydreret, og det var mere dødt end levende.

Ægteparret Albjerg tog lammet med hjem og påtog sig den svære og uvante opgave at forsøge at redde den lille Bambi.

– Efter råd fra en dyrlæge gav vi den hundemælkeerstatning, men den var ikke i stand til at sutte. Vi måtte sprøjte mælken ind i munden på Piv, og det var et 24-timers job, fortæller Anne Albjerg.

Hendes mand, der er landmand og altid har haft med dyr at gøre, ringede til Dyrenes Beskyttelse. Han fik imidlertid at vide, at rålammet straks skulle aflives, fordi det ikke er lovligt at tage et vildt dyr til sig som et husdyr.

Det kunne Pivs adoptivforældre imidlertid ikke få dem selv til, og de besluttede at beholde rålammet. Snart blev Mikkel og Piv hinandens bedste venner.

Se også: Lam får hundemor

Som i Disney-film

Når Mikkel hver eftermiddag er færdig med skolen i Svendborg, bliver han hentet af sin morfar og kørt hjem til gården. Her bliver han modtaget af Piv, labradoren Tina og moskusanden Pluto, som også blev reddet fra den visse død for fire år siden.

Andens mor døde netop, som Pluto blev udklækket. Den blev adopteret af Mikkel og hans bedsteforældre, og anden færdes lige så hjemmevant i stuerne som Piv og Tina gør.

Når man træder indenfor hos familien Albjerg, er det fuldstændig som at medvirke i en Walt Disney-tegnefilm. Det er noget af et syn, når moskusanden kommer vraltende i hælene på rålammet Piv, som næsten altid har selskab af hunden. Man ville sandsynligvis ikke engang blive overrasket, hvis dyrene pludselig begyndte at tale med hinanden.

Leger med hunden

Som det mest naturlige i verden spankulerer Piv rundt i stuerne og køkkenet, som den har lært af hunden. Blandt andet gør rålammet ligesom hunden, når den skal besørge. Så stiller Piv sig ved døren og giver lyd fra sig, indtil der kommer nogen og lukker hende ud.

Da Piv blev en del af den dyreglade familie på den fynske gård, knyttede den sig hurtigt til to levende væsener, nemlig hunden Tina og skoledrengen Mikkel. I begyndelseen boede Piv i en lille kasse i bryggerset, hvor den blev overvåget døgnet rundt. Dengang var den så lille, at den kunne gå mellem benene på Tina. I dag er det omvendt. De to tumler sammen på græsarealerne ved gården, og Piv kan finde på at forsvinde i op til et døgn ad gangen. Indtil nu er den altid vendt tilbage, men en dag kommer den sandsynligvis ikke hjem igen.

– Til efteråret er Piv kønsmoden og kan i teorien få et lam til foråret 2019. Hvis hun bliver borte en dag, er det sikkert, fordi hun har fundet sammen med en buk. Det er vores drøm, at det sker, og at Piv en dag kommer et smut forbi gården og viser familien frem og bagefter forsvinder for altid. Så er vores mission lykkedes 100 procent, siger Anne Albjerg.

Indtil det sker, vil Mikkel hver hverdag sidde på skolebænken i Svendborg og længes efter at blive hentet af sin morfar. Så skal han hjem til rålammet, moskusanden, labradoren, kattene, hønsene og alle de andre dyrearter, som han måske en dag vil kunne hjælpe som uddannet dyrlæge. Foreløbig har Mikkel i hvert fald en god og kærlig praktikplads hos morfar og mormor.

Og det er ganske vist…

Læs også: Video: Hund lærer baby at kravle