Katten Lucky mistede to ben og sin hale

I den danske by Elk Horn i Iowa, USA kender alle katten Lucky, for Lucky er en usædvanlig kat. Han burde ikke være i live, og han burde ikke kunne gå. Men Lucky hopper lystigt omkring på de to ben, han har tilbage efter et meget uheldigt uheld. Navnet bragte altså ikke Lucky held.

Lucky var den mindste killing i sit kuld, og ingen ville have ham. Derfor besluttede Linda Goos fra Elk Horn i Iowa at beholde ham på familiens gård. Hun havde i forvejen fire katte, som hun havde fået fra nabobonden, der truede med at slå dem ihjel.

Den tanke kunne Linda ikke holde ud. Hun er glad for alle dyr, så hun tog imod alle kattene, også selvom hunnerne allerede var gravide. Det blev til mange killinger, men det lykkedes Linda at finde nye hjem til dem alle, pånær Lucky.

Navnet held bringer uheld

- Da min datter Faren gav Lucky sit navn, prøvede jeg at tale hende fra det. Jeg har mødt flere andre dyr som blev kaldt Lucky. De var alle kommet galt af sted. Det er som om, der er en forbandelse over det navn. Som om skæbnen stritter imod, hvis du vil bestemme, at nogen skal være heldig, fortæller Linda.

Læs også: To danske byer i USA blev berømte i Danmark efter dokumentaren: Danmark på prærien.

Men Faren på ni år fik alligevel lov at bestemme, og Lucky blev hurtigt et elsket medlem af familien. At han nu er haleløs og uden ben har kun givet ham endnu mere opmærksomhed, og Lucky gengælder den kærlighed, han mærker. Fra vi møder Lucky, til vi går igen, spinder han uafbrudt, mens han spankulerer rundt efter Linda på sine to ben, og som de færreste katte, har han intet imod at blive båret på og kælet konstant.
foto: Faren med Lucky

Ben og hale frøs fast

Da Lucky var kun fem måneder gammel, var han så uheldig at fryse fast i hestenes drikketrug. Det var en meget kold januardag, og kattenes drikkeskål var frosset til så hurtigt, at Lucky ikke havde nået at få noget. I stedet var han hoppet op i hestenes drikketrug via et bræt, som Linda havde stillet i truget, så områdets egern ikke drukner, når de vil drikke.

Læs også: Den danske by Elk Horn har en Borgmester, som alle elsker. Mød Stan Jens

Foto: Lucky som killing med alle sine lemmer.

I bunden af truget holder et varmelegeme vandet over frostgrader, og dyrene ved, at her er vandet flydende. Men selv om vandet var flydende var jerntruget frossent og der skete det samme med to af Luckys våde poter og hale, som der sker, når man slikker en alt for kold is og tungen hænger fast på isen.

Da Lindas mand kom hjem den dag, så han Lucky stå helt frossen i truget. Den lille kat var døden nær, og John ringede til Linda. Hun bad ham indtrængende om ikke at lade katten stå der, og ikke slå den ihjel. John hentede en hårtørrer og en forlængerledning, og det tog 15 iskolde minutter at varme truget så meget op, at Lucky kunne rives fri. Det yderste af Luckys hale blev dog siddende på truget til det blev forår. Et makabert syn der skar Linda i hjertet. Lucky var medtaget, og han kunne ikke støtte på de to ben, som havde været frosset fast.

Haleløs og evigglad

- Vi var overraskede over, at Lucky ikke pev. Han var bare så glad for at komme ind i varmen, at han spandt og spandt. Han er en meget talende kat, og man kan tydeligt mærke, hvilket humør han er i. Siden ulykken har han kun været glad, fortæller Linda.

Læs også: Mere om indbyggerne i Elk Horn. Mød Darla som overlevede at blive dødeligt brændt som barn.

Hun tog Lucky med til dyrelægen, som kiggede på de to omsvulmede ben. Dyrelægen var imponeret over, at Lucky havde overlevet den hårde frost, og han forklarede, at de frostbidte ben burde opereres væk. Men det ville koste Linda og John mange tusinde dollar, så han foreslog, at de i stedet ventede og lod naturen gå sin gang.

- Vi kunne ikke mærke noget på Lucky. Hans to ben blev stive, og halen ligså. Det lød som en kat med træben, når han gik, men han virkede ikke generet af det, siger Linda.

6 uger efter ulykken knækkede så først hans hale af. Det skete, da han satte sig ved sin madskål for at spise, og han vendte sig ikke engang om. Det gjorde tydeligvis ikke ondt, men det tog ham mange dage at finde sin ballance igen som haleløs. To uger efter knækkede det ene bagben af. Han var midt i en kærlig slåskamp med sin bedste ven, katten Gir, da han gav en et lille miav fra sig, og Linda hørte en lyd som en tør pind, der knækker.

-Det var forunderligt. Lucky slikkede sin stump ganske kort og legede så videre med sin ven. Få dage efter knækkede forbenet af på næsten samme vis. Der var Gir hoppet op i et træ, og Lucky sad under det. Da han forsøgte at hoppe efter Gir, knækkede forbenet, og igen tog han det pænt, fortæller Linda. foto: Da halen faldt af

Lucky er ikke længere selv et rovdyr

Lucky var udekat som alle gårdens dyr, men efter han kom galt af sted, er det farligt for Lucky at opholde sig ude. Selv om han stadig kan både gå og hoppe, kan han nemt blive taget af områdets rovdyr. På prærien i Iowa hersker både Los, prærieulve og store ørne, og Linda har oplevet, at flere af gårdens katte er forsvundet på mystisk vis.

Lucky selv er påpasselig ude. Han er rædselsslagen for gårdens 40 høns, som går frit. Til gengæld er han noget af det mest kærlige og tillidsfulde. Og fordi så mange naboer og venner ofte spørger til hendes kat, fik hun den ide, at han kunne gøre gavn som besøgskat på plejehjem og sygehuse.

Sammen har hun og Lucky allerede besøgt det lokale plejehjem, og Lucky var ganske rigtigt et hit. Han lod sig tålmodigt kæle af de mange ældre, som nød at have ham på skødet.

- Først var Lucky lidt nervøs, da vi kom til hjemmet, men så snart han kom op i skødet på en af de ældre, havde han det godt, og så spandt han under hele besøget, mens de ældre fortalte om de dyr, hvis selskab de havde haft så meget glæde af. Jeg blev rørt til tårer, og vi gør det helt sikkert snart igen, fortæller Linda.

Foto: Lucky lod de ældre kæle ham, så meget de ville

Lucky har fans på facebook

Hun har også startet en facebookside for Lucky, og han har på få uger fået et par hundrede følgere.

-Folk skriver, at de er inspirerede af Luckys historie, og det fik mig til at få den ide, at Lucky kunne give andre end vores familie og de gamle glæde. jeg skriver om alle de sjove ting, som Lucky og hans dyrevenner foretager sig, og det er åbenbart noget, som folk kan lide, fortæller Linda.