Pas på derude: Nu er det sæson for flåter

I de danske skove, parker og selv i byen kan man risikere at blive bidt af skovflåten. Og sæsonen for flåter er i fuld gang

Tiden, hvor der igen er risiko for, at vi selv eller vores familiedyr bliver smittet af sygdomme, der spredes af de små blodsugere, flåterne, er over os.

Skovflåten er aktiv fra april til oktober og har sin højsæson fra juni til august.

Faktisk er der 13-14 infektioner, der kan overføres, når mennesker og dyr bliver bidt af flåter. Nogle er potentielt dødelige, men det er borrelia-sygdomme, der er mest frygtet.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du at blive bidt af en skovflåt, og hvad gør du, hvis uheldet er ude

Syv forskellige borrelia-sygdomme

Rene Bødker, som er epidemiolog på DTU Veterinærinstituttet og forsker i sygdomme, der overføres via flåter og myg, siger:

− Mange tror, at borrelia er én bestemt sygdom, men der findes hele syv forskellige borrelia-sygdomme herhjemme. Vi hører mest om den, der kan trænge ind i vores centralnervesystem og medføre lammelse. Infektionen viser sig med en karakteristisk rød ring omkring bidstedet, og så skal man opsøge læge. I nyere tid har vi også fået en sjældnere infektion, der ikke giver anledning til rødmen omkring bidstedet og derfor er vanskeligere at opdage, forklarer han.

Ikke kun i skoven

Flåten er en mide og beslægtet med sengemider, ostemider, støvmider samt de millioner af mikroskopiske mider, der kan findes i en enkelt skovlfuld muldjord. Flåten er dog en del større end de fleste af sine slægtninge, men er alligevel så lille, at man skal helt tæt på for at opdage, at den har otte ben.

− Vi har mange flåter i Danmark, konstaterer Rene Bødker og fortsætter:

− Det skyldes ikke mindst, at vi har mange rådyr, der er flåternes foretrukne kilde til blod. Vores nye undersøgelser viser imidlertid, at der også findes flåter i Københavns parker og grønne områder, herunder steder hvor der slet ikke kommer rådyr. Og de flåter er også inficeret med borrelia.

LÆS OGSÅ: Sådan passer du på din hunds tænder

Bliv undersøgt

Rene Bødker påpeger, at selv om der kun er en enkelt flåt på et græsområde i Fælledparken, så vil den ene flåt på et tidspunkt sætte sig fast på en hund eller et menneske. Så hvis man bor i centrum af en by, og ens hund får feber eller pludselig virker mere træt end normalt, kan der derfor være god grund til at få den undersøgt for borrelia. Det gælder naturligvis også en selv.

Og hvis du opdager en flår på dig selv eller dit dyr, så anbefales det at flåten fjernes med det samme. Hvis du opdager et rødt afgrænset hududslæt omkring bidstedet, så skal du søge læge.

Hvis din hund får symptomer som feber, lammelse i ansigt, træthed, muskelsmerter eller usikker gang, så skal du søge dyrlæge.

Om Dyrefondet

Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.

Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede. Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.

Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.

Læs mere på dyrefondet.dk