Reflekser kan redde liv

Pas på dig selv og dine dyr i vintermørket.

Den danske vinter er en mørk årstid. Skyer dækker for månen og stjernerne, og der er blevet langt imellem kraftigt snevejr herhjemme. Vintrene er blevet varmere, så der er sjældent hjælp at hente fra det hvide pulver, der engang fik landet til at lyse op i de mørkeste måneder.

Svært at se i mørket

Vi står op i mørke, og vi kører ofte både til og fra arbejdet i mørke. Hvis vi er i bil, er sigtbarheden fra førersædet begrænset. Bilisterne retter hele deres opmærksomhed mod det lille stykke af vejen, der bliver oplyst af bilens forlygter.

Det er umuligt at se andet, end lige hvor billygterne rammer. Fodgængere der færdes nær vejen, er praktisk talt usynlige for bilisterne. Selv om vi sænker farten, og selv om vi prøver at være opmærksomme, kan vi ikke altid nå at reagere, hvis en person eller et dyr pludselig løber ud foran bilen.

Vibeke Haslund, der er Dyrefondets direktør forklarer: “Vi kan ikke montere lygter og reflekser på de vilde dyr, men vi kan sikre os selv – og hundeejere kan heldigvis også sikre deres bedste ven i trafikken”.

Reflekser redder liv

En person – eller en hund – med reflekser eller med en lygte kan forære bilisten mange sekunder ekstra til en eventuel opbremsning. Når man selv bærer reflekser i mørket, og ens hund også bærer reflekser eller har en lygte monteret i halsbåndet, kan både hund og hundeejer tydeligt ses fra en bil på en afstand af helt op til 125 meter, når bilens lys står i normalposition.

Det er en noget større længde end længden på en fodboldbane, og bilens fører har derfor god tid til at justere bilens hastighed, og til at forudse eventuelle risici. Med fjernlys på bilen er den synlige afstand selvsagt endnu større.

Uden reflekser kan en person eller en hund derimod først ses, når de befinder sig omkring 20 meter fra bilen! Hvis noget ukendt på blot 20 meters afstand dukker op foran bilen, vil førerens reaktionstid kun være brøkdele af et sekund.

Vibeke Haslund uddyber: “Lys og reflekser bevirker, at bilister kan se både hund og hundeejer langt tidligere. Det betyder markant reduceret risiko for påkørsel. En beskeden investering kan ganske enkelt redde både dit og din hunds liv.”

Hold hunden i snor

Vibeke Haslund slutter: “Mange hunde har vanskeligt ved at blive helt trafiksikre, og selv den mest veltrænede hund kan blive distraheret af en bold, en kat eller en anden hund på modsatte fortov.

Hold derfor hunden i snor, når du går tur, også selv om du tror, at du har det fulde herredømme over hunden.”

Så næste gang du skal ud at gå tur – enten alene eller med din hund, så montér gerne en kraftig lygte i hundens halsbånd, og gerne også på dig selv, og benyt eventuelt en refleksvest, hvis du og hunden går tur i mørke områder og på uoplyste veje. Hundeejere bør huske, at det er deres ansvar, hvis hunden bliver et trafikoffer.

 

Kig godt efter … Kan du få øje på hunden?

Kig godt efter … Kan du få øje på hunden?

 

Vidste du det?

Bilførere bør huske, at en del hunde færdes alene, og hunde der strejfer omkring på egen hånd, bærer ikke nødvendigvis reflekser.

Bilførere bør sænke farten, når de ser et dyr i vejsiden eller en person med en hund i snor. Vær ekstra opmærksom på, at der pludselig kan opstå uforudsete situationer, når et barn eller en ung person går med hunden.