Tusindvis af hunde skal aflives

Alle gadehunde skal aflives. Parlamentet i Rumænien har vedtaget en et omdiskuteret lovforslag som en reaktion på, at en 4-årig dreng blev angrebet og dræbt af en gruppe hunde. WSPA kalder masseaflivningerne for en panikløsning.

Tusindvis af herreløse hunde aflives. Det har parlamentet i Rumænien netop vedtaget ved lov. Hvis ingen melder sig som ejer af en hund inden 14 dage, så bliver den aflivet, står der i loven.

Alene i hovedstaden Bukarest lever mellem 40.000 og 65.000 hunde i byen gader.

En dreng døde

I starten af september gik en gruppe af gadehunde til angreb på en 4-årig dreng. Den lille purk døde af sine kvæstelser, og det har nu sat sindene i kog i Rumænien, hvor hundredvis af mennesker har demonstreret for hundeloven.

LÆS OGSÅ: Kirurg i verdens brændpunkter: Kathrine bestemmer hvem der skal reddes

Ifølge dyreværnsorganisationer er 1100 mennesker blevet bidt af de vilde hunde alene i årets første fire måneder.

Samtidig lyder argumenterne, at de mange omstrejfende hunde er skyld i, at Bukarest endnu ikke er en moderne europæisk monopol.

Lov hastet igennem

Det fik politikerne til at haste en lov igennem. Selv landets præsident Traian Basescu, der selv har taget tre gadehunde til sig, har opfordret til at indføre en lov, der gør det muligt at aflive de vilde hunde, hvis der ikke kan findes et hjem til dem.

LÆS OGSÅ: Chili redder forældreløse hvalpe

Loven er nu vedtaget, og der er også blevet godkendt af landets forfatningsdomstol, men hundevenner både i Rumænien og internationalt protesterer.

Protester fra nær og fjern

I Danmark udtaler direktør for WSPA, Gitte Buchhave, i en pressemeddelelse, at hun godt kan forstå, at regeringen gerne vil løse problemet med de mange gadehunde hurtigt:

- Men realiteten er, at der ikke findes nogen nemme og hurtige løsninger. Den masseaflivning af tusindvis af hunde, som loven lægger op til, vil ikke kunne gennemføres på en forsvarlig og human måde, og på lang sigt vil det heller ikke kunne løse problemet.

LÆS OGSÅ: Hund reddet fra sultedøden

WSPA's europadirektør, Ruud Tombrock siger:

- Vreden blandt befolkningen er forståelig, men masseaflivning af hunde som metode strider imod de værdier om respekt for liv, som vi forventer os af EU-landene. Det europæiske samfund må værne om disse værdier.

Andre metoder

WSPA foreslår, at man i stedet for sørger for at vaccinere mod bl.a. rabies og sterilisere eller kastrerer hundene, som man gør i Indien og Nepal. Det har vist sig at virke, når et land har problemer med herreløse hunde.

LÆS OGSÅ: 36 killinger reddet

- Sammen med andre organisationer tilbyder vi nu regeringen hjælp til at udvikle en langsigtet plan, der er human og vil løse landets problemer med herreløse hunde. Samtidigt opfordrer vi dem til at sætte loven på hold. Vi skal ikke have flere masseaflivninger, men fokusere på de rette løsninger i stedet, lyder det fra Ruud Tombrock.