Yoga for hunde

De er altså ikke helt normale 'Over There'. Men er det totalt gak, eller er der mening med galskaben?

De er altså ikke helt normale 'Over There'. Men er det totalt gak, eller er der mening med galskaben?

Yoga for hunde - også kaldet Doga - er hit hos mange amerikanske hundeejere. Tilhængerne mener, at øvelserne gavner både hunde og mennesker, mens modstanderne ser det som endnu et eksempel på, at menneskeliggørelsen af kæledyr er ude af kontrol.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at elske din krop

Dyrk yoga med hunden i dagligstuen

Doga går kort fortalt ud på, at man deler yoga-madrassen med sin hund, mens man dyrker yoga-øvelser, der skulle gavne både hunde og mennesker og give balance i krop og sjæl.

Amerikanerne kunne tage de første Doga-timer i Chicago for nogle år siden, og efter har fænomenet bredt sig til de fleste amerikanske storbyer. Desuden er det nu muligt at købe DVD-film og litteratur, hvor diverse Doga-instruktører guider og fortæller, så man kan dyrke Doga med hunden hjemme i dagligstuen.

Yoga til hunde er doga

Hjemmesiden www.yoga4dogs.com er blot én blandt mange muligheder for at anskaffe sig Doga-materiale til hjemmebrug.

Doga er ganske vist blevet populært, men det har samtidig skabt modstand. Passionerede yoga-tilhængere er nervøse for, at den flere tusinde år gamle disciplin skal blive gjort til grin og skamme. En række dyrerettighedsforkæmpere mener desuden, at Doga-dyrkerne tillægger deres firebenede venner nogle menneskelige behov, som de slet ikke har.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du din hund slank

Yoga med hunden skaber tillid

Yoga- og Doga-instruktør Brenda Bryan er én af dem, der inviterer hundene indenfor. Hun fik inspiration fra øvelser med sin egen hund Buddha, som hun i årevis har lavet øvelser med hjemme i sin egen stue.

- Hundene elsker at bruge tid sammen med deres ejer, og nøjagtigt som mennesker har de godt af at få gang i cirkulationen og få strakt musklerne ud. Hundeejerne kan til gengæld lære af kæledyrenes ubetingede kærlighed og åbenhed, og hund og ejer får større tillid til hinanden, siger hun.

Yoga gør både menneske og hund rolig

Samme oplevelse har Stacy McCarthy, når hun afholder doga -timer i Californien.

- Når timen begynder, er både hundene og deres ejere hektiske og nervøse. Når timen er slut, er begge parter helt rolige, siger hun og forklarer, at hund og ejer ved hjælp af traditionelle yogaøvelser sammen kan finde den rette energi og ro.

Uenigheden om effekten af Doga synes at dele befolkningen i to. I virkeligheden skulle man vel spørge hunden selv, men vores firebenede venner har så vidt vides ikke lært at tale menneskesprog endnu. Så effekt eller ej: Døm selv!

LÆS OGSÅ: Sådan lærer hunden tricks

Se video med doga - eller yoga for hunde her: