Kærlighed: Giv din partner kærlig kritik

Kommenterer du også, hvis din mand har fået lidt ekstra omkring livet? Eller skælder ham ud, hvis han ikke har vasket vasketøjet som du foretrækker det? Det skulle du måske lade være med - dit parforhold har nemlig bedst af den kærlige kritik.

Kærlighed og kritik

De fleste af os gør det ret tit, mere eller mindre ubevidst – det jeg kalder ”find fem fejl” – nemlig kritiserer vores partner. Det kan være alt fra småting i hverdagen, såsom at han ikke sætter vasketøj over tit nok, til at vi kommenterer på hans ud­seende, fordi vi synes, han er blevet lidt for rund om livet. Men er det egentlig i orden? Gør han det samme? Det tror jeg ikke. Det er nok mest kvinder, der har en tendens til at gøre det. Men i virkeligheden tror jeg, det handler om noget helt andet.

20 tips: Sådan pifter du parforholdet op

Angreb bedre end forsvar

Jeg snakkede engang med en terapeut, der fortalte, at han i sin tale til sin bedste vens bryllup havde sagt: ”Husk, at når din kone skælder dig ud, så er det som regel, fordi hun savner dig”. Det tror jeg er ri­melig spot on. Når vi i vores forhold føler os overset eller misforstået, har vi en tendens til at projicere det over på den anden person i stedet for at tage fat om selve problemet. Det er næsten altid nemmere at angribe end at glatte ud. Jeg tror, det er noget, der ligger dybt i os, og ikke noget vi gør, fordi vi er specielt onde. Men det er svært at være ærlig omkring mere tætte og intime ting i ens forhold. Og så meget lettere at lade det handle om irriterende vaner, lade stå til og lade irrita­tionen vokse, til kærligheden til sidst dør en stille død. Men det er ikke en undskyldning for at gøre det. Og er det egentlig så vigtigt med det vasketøj? Eller de ekstra 5 kg på maven? Hvis han i bund og grund behandler dig ordentligt og viser, at han elsker dig, så er I et ret godt stykke nede af vejen til et dejligt og tilfredsstillende parforhold.

Så mange smuglæser kærestens smser

Kærlig kritik

Jeg tror, man kan komme et langt stykke ved at gøre op med sig selv, om det, man går og murrer med, virkelig har noget på sig, eller om det er fordi skoen trykker et helt andet sted. Hvis du f.eks. går og er utilfreds med, at din partner i en lang periode har virket fjern og fraværende, fordi han har haft travlt på arbejdet, så tag det op med ham på en kon­struktiv måde, hvor du fortæller ham, hvordan du omkring det. At det gør dig ked af det, og at du længes efter ham. I stedet for at skælde ud og komme med beskyldninger, som ikke har hold i virkeligheden. Hvis du skal kritisere ham, så gør det på en kærlig og respektfuld måde og hold dig til det, det faktisk handler om. Og husk også at give ham plads til både at for­klare sig, men også en mulighed for at komme med sin eventu­elle kærlige kritik til dig, hvis han har noget på hjerte. Ingen er perfekte, og der var vel en grund til, at du valgte ham i første omgang. Så prøv at skru ned for kritikken, så kærlig som den nu måtte være, og op for kærligheden.

Sådan bevarer du kærligheden i dit forhold