Kan man blive syg af at dele håndklæde?

Hvis børn glemmer håndklædet til idræt, kan de få besked på at dele håndklæde med en anden. Men er der nogen smittefare forbundet med det?

– Hov øhh, jeg har glemt mit idrætstøj og håndklæde ... Hvad gør jeg?

Spørgsmålet opstår i de fleste skoleklasser, hvor eleverne ofte glemmer tøj og håndklæde til idrætsundervisningen. Men professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet ville aldrig råde sine egne børn til at dele håndklæder med de andre fra klassen. Det skriver Videnskab.dk.

– Børnene kan blandt andet smitte hinanden med fodvorter, håndvorter og forkølelse, fortæller Søren Riis Paludan.

Læs mere: Hospitalsrengøring spreder bakterier

Børnesår og influenza

Udover fodvorter, håndvorter og forkølelse kan børnene også smitte hinanden med andre sygdomme såsom roskildesyge, børneorm, børnesår, influenza og stafylokokker, forklarer forskeren.

Mange sygdomme kan smitte gennem håndklæde-deling, men især én er problematisk, fortæller lektor Leif Percival Andersen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
– I princippet kan alle sygdomme gives videre, men stafylokokker er dem, man har set flest problemer med, fordi de kan udvikle sig til multiresistente bakterier, siger Leif Percival Andersen.

Læs mere: Kan HPV-vaccinen fjerne vorter?

Behøver ikke frygte sygdomme

Selv om der er en risiko for at rage en sygdom til sig, hvis man låner håndklæder fra sin bedste ven i skolen, kan ingen af forskerne sige præcis, hvor stor sandsynligheden er for at blive syg.

– Børn er i forvejen meget tætte med hinanden, når de leger, og de rører konstant ved de samme ting. Derfor er det svært at udelukke, at de vil smitte hinanden, uanset om de deler håndklæde eller ej. Dog er det lettere at blive smittet med for eksempel fodvorter, hvis man bader sammen og deler håndklæde, mener Søren Riis Paludan.

Leif Percival Andersen er enig, men understreger også, at man ikke behøver at bliver nervøs og frygte alverdens sygdomme, hvis man har et barn, som engang har lånt kammeratens håndklæde.

– Generelt vil jeg sige, at der ikke er en stor risiko for at smitte hinanden gennem håndklædet, men det er altid en mulighed, man bør skærme sig fra, hvis man kan, siger han.

Læs også på Videnskab.dk

Sådan kommer vi af med multiresistente bakterier

Influenza vil have tør og kold luft