Norske forskere: Derfor er kvinder mere bange for smerter

Kvinder tænker mere over, hvilke konsekvenser en skade kan få, viser et norsk studie. Det kan måske forklare, hvorfor de i gennemsnit reagerer stærkere på smerter end mænd.

Smerter

Hvad er mest skræmmende: Smerten ved at brække benet eller tanken om en lang sygemelding på krykker?

Ifølge et norsk studie tænker kvinder mere på det sidste.

Dermed er det måske ikke smerten i sig selv, men snarere dens konsekvenser, der får kvinder til at reagere kraftigere, når det gør ondt, skriver Videnskab.dk.

Det nye resultat indikerer endda, at man måske bør behandle smerter hos mænd og kvinder forskelligt, mener forskerne.

Læs også: Sådan afleder du hjernens opmærksomhed fra smerter

Frygtede dårlig økonomi

De norske forskere gav spørgeskemaer til 185 testpersoner, der både skulle afsløre, hvor bekymrede testpersonerne var for smerte, men også for de konsekvenser skaden senere kunne få.

Når det handlede om at brække nakken, var mænd meget bange for smerten, mens kvinderne i højere grad frygtede at blive lamme, at få dårlig økonomi på grund af sygemelding fra job, eller ikke at kunne passe deres børn.

- Kvinder bekymrer sig måske ikke bare for det, der sker her og nu. De bekymrer sig muligvis også for de konsekvenser, det kan have. Måske er det, hvad der farver deres svar, når de skal angive, hvor meget de frygter smerte, siger Sara Medtagelsen Vambheim, der er hovedforfatter på studiet og forsker ved Norges Arktiske Universitet, til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Læs også: Hvorfor gør smerte mere ondt på nogle end på andre?

Ansvarsfølelse

Kvinder frygtede generelt stærke smerter i forbindelse med livstruende sygdom eller en brækket nakke i højere grad end mændene. Det kan måske hænge sammen med kvindernes ansvarsfølelse, mener forskerne.

- Bekymringer for deres egen sundhed og forældreansvar er måske større hos kvinder, så det er muligt, at de tolker spørgsmålene på en anden måde end mænd, siger Roald Øien, der er medforfatter og ph.d.-studerende på Norges Arktiske Universitet til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Ifølge forskerne peger resultatet på, at kvinder måske også bør få behandling for angst, når de bliver behandlede for smerter.

Læs også på Videnskab.dk

Helt bananas: Ny vitamin-banan kan redde hundredetusinde liv

Magiske svampe kan måske dæmpe depression