Peters konsultation: Sover skidt ved fuldmåne

Har vi mennesker mon et indbygget måneur?

Kære Peter

Min mand fortæller mig stort set altid, at han sover skidt, når der er fuldmåne. Han hævder sågar, at han ligefrem kan mærke, når det snart er fuldmåne.

Kan det virkelig have noget på sig?

Med venlig hilsen
Lene, Djursland

LÆS OGSÅ: 15-årige Sara fik nok af hele familiens mobil-afhængighed

Kære Lene

Der er altså bare noget mystik ved den måne. Den er involveret i mange teorier, og som jeg husker det, blev epilepsi i gamle dage for eksempel kaldt for månesyge.

I den fine bog ”100 myter om sygdom og sundhed” beskrives et forsøg, hvor forskere fra Schweiz undersøgte 33 personer. Resultaterne viste, at i dagene omkring fuldmåne sov 30 procent af forsøgspersonerne mindre dybt og i gennemsnit 20 minutter kortere. Problemet med denne undersøgelse er dog, at antallet af forsøgs-personer er så lavt, og at undersøgelsen også viste, at når der var overskyet og fuldmåne, blev deltagernes søvn ikke påvirket. Kritikere af undersøgelsen påpegegede desuden, at forsøgspersonerne måske havde set fuldmånen på vej ind til forsøget og allerede havde en forudfattet mening om, at deres søvn ville blive dårligere den nat.

LÆS OGSÅ: 6-årig så far slå mor ihjel

Indbygget måneur

Jeg kan dog ikke helt kategorisk afvise, at din mands søvn er påvirkelig af, om det er fuldmåne eller ej. Der er for eksempel forskere, der mener, at vi mennesker måske har et indbygget ”måneur”, ligesom det er tilfældet med mange dybhavspattedyr, der bruger det indre ur til at holde styr på høj- og lavvande.

De allerbedste hilsner
Peter

Få gode råd af tv-lægen Peter Qvortrup Geisling hver uge i Ude og Hjemme.