Skilsmissebørn har mindre stress, hvis de bor hos både far og mor

Skilsmissebørn, som udelukkende bor hos den ene forælder og ikke i en deleordning, føler sig oftere stressede end børn, der skiftevis bor hos begge forældre. Det viser en ny undersøgelse.

Skilsmissebørn er mindre stressede, hvis der er en deleordning

Skilsmissebørn, som udelukkende bor hos den ene forælder og ikke i en deleordning, føler sig oftere stressede end børn, der skiftevis bor hos begge forældre. Det viser et nyt studie fra Sverige ifølge Videnskab.dk.

Den svenske forsker stillede 807 skilsmissebørn spørgsmål om, hvor ofte de følte sig stressede. Børnene var mellem 10 og 18 år gamle.

De børn, der kun bor hos den ene forælder, svarede oftere, at de var stressede flere gange om ugen i forhold til børn, som havde to hjem.

Forskellen gælder, uanset hvor meget konflikt der er mellem forældrene eller mellem forældre og barn.

Læs også: Sådan kender du forskel på sorg og depression

Følelse af velvære

– Forklaringen kan være, at de børn, der bor skiftevis hos begge forældre, har aktive forhold til begge forældrene, mener Jani Turunen, som er forsker ved Demografisk institut ved Universitetet i Stockholm.

Tidligere studier viser, at det er afgørende for barnets følelse af velvære.

– Forholdet mellem barnet og begge forældre bliver stærkere og bedre. Og begge forældre får mulighed for at udøve et mere aktivt forældreskab, forklarer Jani Turunen.

Læs også: Det sker der med børn, der mister deres fædre

Savner familiemedlemmer

Forskningen afslører desuden, at børn, som hovedsagligt vokser op hos den ene forælder, bekymrer sig for den forælder, som de sjældent ser.

– Dét kan også være med til at gøre børnene mere stressede, forklarer Jani Turunen.

Han påpeger, at endnu en forklaring kan være, at børn, som kun bor sammen med den ene af forældrene, mister en række ressourcer fra den anden forælder.

I tillæg til manglende kontakt med den ene af forældrene kan det handle om, at barnet også savner andre familiemedlemmer, venner og den anden forælders økonomiske ressource.

Læs også: Børn med hund har mindre risiko for stress

Forhold spiller mindre rolle

Børnene blev også spurgt, hvor godt eller dårligt de kom ud af det med forældrene.

Hvor godt forholdet mellem mor og barn, far og barn og forældre imellem er spiller en mindre rolle, end hvor meget samvær barnet har med begge forældre, indikerer studiet.

– Børn, der lever med begge forældre, var mindre stressede - uanset om forældrene har et dårligt forhold, eller om barnet ikke kommer særlig godt ud af det med ​​forældrene, fortæller Jani Turun.

 

Læs også på Videnskab.dk

Dronning Margrethe er ikke i familie med Gorm den Gamle

Skilsmissebørn: Unge får mén af forældres konflikter efter skilsmisse