Spørg advokaten: Hvordan sikrer jeg min arv?

Læseren er bange for, at hendes mand kun er sammen med hende for at få fingre i farens penge. Hun vil vide, hvordan hun sikrer, at manden ikke får del i arven.

Kære Louise

Min mand og jeg har været gift i 30 år, og vi har to børn sammen. De senere år er det gået ned ad bakke med vores forhold.

Jeg føler af og til, at min mand kun bliver sammen med mig, fordi han vil have fingre i min fars arv. Når min far engang dør, vil der være en del penge at arve.

Mit spørgsmål er derfor: Har min mand ret til halvdelen af min arv efter min far? Hvordan sikrer jeg, at det kun er mig, arven tilfalder, når vi stadig er gift?

Med venlig hilsen

Den anonyme

Kære Anonyme

Hvis din far ikke har oprettet testamente, vil arven efter ham tilfalde hans ægtefælle og børn. Hvis han ikke er gift, skal arven deles mellem børnene.

Børnenes ægtefæller arver ikke, så din mand arver ikke efter din far, selv om I er gift. Han arver kun, hvis han er skrevet ind i et testamente, som din far har oprettet.

Men da jeg går ud fra, at du og din mand ikke har oprettet en ægtepagt, og at I dermed har delingsformue i jeres ægteskab, kan du risikere, at din mand får del i arven ved en skilsmisse.

Hvis I bliver skilt, efter du har arvet din far, skal I dele hele jeres nettoformue, så I forlader ægteskabet med halvdelen hver. Det kan illustreres ved følgende eksempel: Du og din mand har på nuværende tidspunkt en nettoformue på en million, men herefter arver du fem millioner efter din far. Bliver I efterfølgende skilt, vil I hver især gå ud af ægteskabet med tre millioner. På den måde har din mand fået del i arven efter din far, selv om han ikke er hans arving.

Ægtepagt og særeje

Det kan du undgå på to måder. Den ene mulighed er, at du og din mand opretter en ægtepagt, hvori det fremgår, at det, der tilfalder jer hver især som arv, skal tilhøre den pågældende som særeje. På den måde vil du ikke skulle dele arven efter din far med din mand ved en skilsmisse. Indgåelse af en ægtepagt kræver dog, at din mand er enig og vil skrive under på den.

Den anden mulighed er, at din far opretter et testamente, hvoraf det fremgår, at arven til dig (og eventuelt andre arvinger) skal tilfalde dig som dit særeje. Det kan din far gøre uden andres accept. Men her kræves det, at han er frisk nok mentalt til at kunne oprette et testamente.

Begge muligheder vil sikre, at arven tilfalder dig som særeje, så du ikke skal dele den med din mand ved en skilsmisse.

Hold den adskilt

Hvis arven bliver dit særeje, er det vigtigt, at du holder den adskilt fra din øvrige formue, så du senere kan identificere den.

Det kan for eksempel være en separat konto, et separat depot, en ejendom eller lignende.

Hvis du blander dit særeje med jeres almindelige delingsformue, risikerer du, at særejet mister sin status og alligevel skal deles med din mand, hvis I skal skilles.

Hvis du ønsker at oprette en ægtepagt, eller din far ønsker at oprette et testamente, vil jeg anbefale, at I kontakter en advokat for at få konkret hjælp.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Ifølge de legale arveregler arver svigerbørn ikke deres svigerforældre.

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Har du et spørgsmål, som du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]