Spørg advokaten: Kan man gøre sin datter arveløs?

En læser spørger, om det er muligt at gøre sin datter arveløs. Advokat Louise Vinkle forklarer, at vi i Danmark har tvangsarv, men kommer med sit bedste bud på en løsning.

Hej Louise

Jeg har set på Ude og Hjemmes hjemmeside, at man kan skrive til dig, og jeg vil derfor høre, om du kan hjælpe os?

Min kæreste kommer fra England og er engelsk statsborger. I sit hjemland har han en voksen datter fra et tidligere forhold. Han mistede dog kontakten til både pigen og hendes mor, da moren valgte at gå under jorden for at undgå at skulle dele forældremyndigheden med ham.

Moren døde, mens datteren endnu var lille, og hun kom på børnehjem og senere i familiepleje. Myndighederne kontaktede ikke min mand ved ekskonens død, og der blev aldrig opkrævet børnepenge.

Min kæreste og hans datter fik først kontakt til hinanden igen, da hun var 14 år, og plejefaren fandt frem til hendes far. I dag bor min kæreste i Danmark, og vi har købt hus sammen og har fået en datter, og vi skal giftes til næste år.

Vi vil gerne sikre hinanden og vores fælles barn i tilfælde af den enes død. Min kæreste ønsker ikke, at hans voksne datter skal arve ham, da hun ikke vil have et forhold til ham. Vi mener at have læst, at man kan vælge, om man vil bruge den engelske eller danske arveret, hvis man er engelsk statsborger, eller hvis man har dobbelt statsborgerskab. Og at man ifølge den engelske arveret kan gøre sit barn arveløs. Er det rigtigt?

Eller skal vi oprette et testamente i Danmark og håbe på, at de danske myndigheder ikke efterlyser arvinger i England? Så vidt vi ved, er der tvangsarv i Danmark, når det gælder børn. Han er ikke registreret som far til den voksne datter nogen steder i de danske papirer.

På forhånd tak for hjælpen. Med venlig hilsen KB

Giv et gaveabonnement til Ude og HjemmeJulegaven, der glæder igen og igen

Kære KB

Det er rigtigt, at man i Danmark hverken gøre børn eller ægtefælle arveløse, da begge parter har krav på deres tvangsarv, mens de i England ikke har regler om tvangsarv. Din mand kan således ikke gøre sin engelske datter arveløs i henhold til de danske arveregler, men det kan muligvis ske efter de engelske.

Hvis han bor i Danmark ved sin død, er det dog som udgangspunkt den danske arvelov, der følges. Hvis din mand vil gøre sin engelske datter arveløs, vil jeg derfor anbefale, at han opretter et testamente i Danmark.

Her skal stå, at han ønsker, at de engelske arveregler skal finde anvendelse ved hans død, samt at det er hans ønske, at hans engelske datter ikke skal arve noget. Derudover skal der i testamentet stå, at hvis Danmark ikke anerkender ønsket om at følge de engelske arveregler, skal den engelske datter kun have sin tvangsarv. Jeg kan ikke garantere, at de danske myndigheder vil følge de engelske regler, selv om han har oprettet et testamente.

Det skyldes, at Danmark har taget forbehold i forbindelse med indgåelse af den forordning, hvormed lande anerkender testamenter med bestemmelse om lovvalg fra andre lande, både i og uden for EU. Jeg mener derfor, at mit forslag er jeres bedste mulighed.

Bedste hilsener Louise

Blå bog

Louise Hougaard Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Har du et spørgsmål til Louise Vinkle? Send en mail til: [email protected]