Tv-lægens brevkasse: Fortryder hun blev steriliseret

En 37-årig kvinde er blevet steriliseret, men en ny mand og ny kærlighed har fået hende til at fortryde. Tv-læge Peter Qvortrup Geisling er klar med et godt råd.

Kære Peter

Jeg er en kvinde på 37 år, der har tre dejlige børn med min tidligere mand. Vi mente, at det var smartest, at jeg blev steriliseret.

Nu har jeg imidlertid mødt en ny mand, som ingen børn har. Han og jeg ønsker os brændende et barn sammen, og jeg har derfor fortrudt sterilisationen. Kan jeg få det ændret, så jeg igen kan få børn?

Med venlig hilsen

Mona, Himmerland

LÆS OGSÅ: Kæmpede i årevis for sterilisation: 30-årig vil aldrig have børn

Få gode råd af tv-læge Peter Qvortrup Geisling hver uge i Ude og Hjemme

LÆS OGSÅ: Kandis: I fars fodspor

Kære Mona

Det er den slags, der kan ske. Livet ændrer sig og dermed også ens drømme og behov. Heldigvis har du dine tre børn.

Du er ikke alene om at fortryde, for en ældre dansk undersøgelse slår fast, at cirka seks procent af de kvinder, der er blevet steriliseret, fortryder indgrebet. Det gælder især de yngre kvinder, for faktisk tyder undersøgelser på, at 40 procent af kvinderne mellem 18 og 24 år fortryder.

Ny lov

Da loven nu er ændret, så kvinder helt ned til 18 år frit kan vælge at lade sig sterilisere, regner eksperter med, at flere vil fortryde fremover.

Jeg har fundet tal, der tyder på, at mellem 25 og 50 danske kvinder om året ikke blot lader det blive ved tanken, men vælger at forsøge at få genskabt passagen i deres æggeledere.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen makeover: Kort med kant

En chance til

Hvis man er steriliseret og ønsker at få flere børn, kan man enten forsøge sig med kunstig befrugtning eller få genskabt passagen i æggelederne ved en operation. De fleste foretrækker reagensglasmetoden, men nye udenlandske undersøgelser tyder på, at cirka 65 procent af de kvinder, der vælger operationen, lykkes med at få børn.

Nyttigt med en venteliste

Sterilisation for både mænd og kvinder skal betragtes som en endelig beslutning, og derfor er det godt, at der er ventetid på dette område, fordi en del fortryder, mens de står på ventelisten.

Men det kan altså lade sig gøre at genskabe anatomien. Du skal vende problemstillingen med din praktiserende læge, der henviser dig til en gynækologisk afdeling.

De allerbedste hilsner

Peter

LÆS OGSÅ: De var hele tiden efter mig

Færre sterilisationer

I september 2014 blev sundhedsloven ændret, så enhver, der er fyldt 18 år, kan blive steriliseret. De seneste 20 år er antallet af sterilisationer faldet i Danmark til godt 2.000 kvindelige sterilisationer om året.