Michele mistede sin mor som 5-årig: Jeg kan ikke huske hende

Michele var 5 år, da hendes mor døde, og hun har derfor kun få minder om hende. Hun ønsker brændende at lære hende at kende, og gennem Ude og Hjemmes clairvoyant Pia Neves får hun svar på nogle presserende spørgsmål.

Michele klemmer sin storesøsters hånd, mens de går ved siden af hinanden. Hendes lille hånd forsvinder næsten i søsterens greb, for hun er 15 år ældre. Det er en mørk og stjerneklar aften, og de går i stilhed, mens Michele forsøger at følge efter søsteren op ad en bakke.

Pludselig stopper søsteren og bryder tavsheden. Hun tager en dyb vejrtrækning, inden hun overbringer Michele den sværeste besked nogensinde. Hun sætter sig på hug og fortæller, at deres mor er død – nu er hun en stjerne på himlen. Michele forstår ikke, hvad ordene betyder, da hun blot er 5 år. Alligevel tager hun sin lille hånd og vinker op mod himlen.

Læs også: Gitte fik ro i sjælen: Min mor døde af sorg

Vil lære hende at kende

Fra den dag af var alt anderledes. Bente Andersen døde den 5. januar 1981 og blev kun 39 år. 

I dag er Michele Schack 42 år og husker lige så tydeligt, da hun fik at vide, at hendes mor var død. Resten af forløbet er sløret, og hun husker kun små glimt af moderen. Noget har hun fået genfortalt, men generelt blev der ikke snakket om hendes mor. Det var lukket land.

Michele håber derfor, at hun kan lære sin mor at kende og få vished om, hvad der skete for 37 år siden, da moderen døde. Hun har bedt Ude og Hjemmes clairvoyant Pia Neves om hjælp til at skabe kontakt til sin afdøde mor. Clairvoyanten kender ikke noget til Micheles historie – blot moderens fornavn og relationen imellem dem, da hun lukker øjnene og kalder på Bente.

Betænksom mor

Der er helt stille, og vi kan ikke høre andet end bilerne, der kører ude på hovedvejen i Skødstrup, hvor Michele bor. I hjørnet af stuen sidder Micheles ældste datter og følger interesseret med. Hun er med for at støtte sin mor, der er tydeligt berørt af situationen.  

– Det tager lidt tid, da hun skal være helt sikker på, at du ikke bliver ked af det, siger Pia med lukkede øjne. Hun holder en lille pause, inden hun fortsætter:

– Hun bliver ved med at sige undskyld for, at hun forlod jer. Jeg kan se, at hun er et ualmindeligt kærligt menneske. Hun tænkte ikke på sig selv, men derimod på alle andre. Udadtil var hun en rigtig flot dame, men jeg oplever også, at hun bekymrede sig om mange ting, som kunne tynge hendes kærlige personlighed, forklarer Pia.

Selv om Michele kun husker sin mor svagt, er hun slet ikke i tvivl om, at hun var et fantastisk menneske, der elskede sine børn over alt på jorden. Hun husker moderens varme kram og har fået fortalt, at de var tæt knyttede, for Michele var en efternøler i en søskendeflok på fire.

Micheles søster, der er 14 år ældre, er kommet til og supplerer Micheles tankestrøm. Hun var flyttet hjemmefra, da moderen døde, men har et tæt forhold til Michele, da hun tit havde hende på ferie.  

Se også: Britta fik afdødekontakt til sin mormor: Hun var som mor for mig

Plaget og ensom

– Hun var en god mor, som tog sig af alle os børn. Hun ville gøre næsten hvad som helst for at opfylde vores ønsker og sikre, at vi havde det godt. Hun satte sig selv i baggrunden og tænkte på alle andre før sig selv. Det var bare ikke altid, at hun havde overskud til at være den mor, hun gerne ville være, fortæller Micheles storesøster Lena Olesen.

Og det fornemmer Pia tydeligt. Hun er slet ikke i tvivl om, at moderen holdt umådeligt meget af sine børn, men samtidig havde hun svært ved at holde af sig selv. Hun havde en skygge hængende over sig.  

– Jeg ser hende hele tiden som to personer, der var meget modstridende. Hun var lys og overskudsagtig, når hun var ude, men trist og tilbageholdende hjemme. Jeg oplever, at hun havde en livslang depression og forsøgte at dulme sine smerter, siger Pia.

Lena nikker, for hun ved, at hendes mor sommetider syntes, at livet var hårdt. Hun ved ikke præcist, hvad der nagede moderen, men at hun ofte følte sig ensom, selv om hun var omgivet af sine børn og bekendte. Sådan havde hun haft det i størstedelen af hendes liv. I længere perioder var hun også på lykkepiller.

– Jeg oplever, at der var perioder, hvor jeres mor ikke var i stand til at tage sig af jer. Jeg ser jer som en lille kernefamilie med mor og børn, hvor de ældste har hjulpet til, når hun havde det svært. Men jeg kan ikke se nogen far, siger Pia spørgende.

– Mine forældre blev skilt, da de ventede mig. Jeg boede hos dem på skift, selv om jeg mest var hos mor, da far arbejdede meget, forklarer Michele.

Døde pludseligt

Pia fornemmer, at moderen døde pludseligt. Ingen havde set det komme, hverken hendes familie eller hende selv. Da hun tog herfra, var det ligesom at falde i en langsom søvn, som hun bare ikke vågnede fra. Selv om det skete uventet, var det meget fredfyldt. Men samtidig mærker Pia også en uro brede sig i kroppen.

– Jeg får en meget tydelig følelse af at blive kvalt, så forsvinder bevidstheden, og hun sover langsomt ind. Hun må have ligget i koma. Men hvordan hun er kommet herfra, har jeg svært ved at se. Giver det mening for jer, spørger Pia, mens hun klemmer øjnene sammen og tager sig til halsen. 

Både Michele og hendes søster nikker. De var der ikke selv, da et skete, men har fået det genfortalt af mostre og onkler.

Lena boede ikke hjemme på det tidspunkt, og Michele var lige blevet afleveret hos deres far. Det var sidste gang, hun så sin mor. Hun havde fint tøj på, for hun skulle til julefrokost med familien. Under middagen fik moderen en følelse af at blive kvalt og blev ved med at gentage ”jeg kan ikke få luft”. Fortumlet rejste hun sig og gik ud på altanen for at få frisk luft. Her faldt hun om med hjertestop, men falckredderne fik hende genoplivet. Med fuld udrykning kørte ambulancen på hospitalet, hvor hun fik endnu et hjertestop. Igen fik redderne hjertet i gang. Hun blev dog senere erklæret hjernedød og lå i respirator i 10 dage, inden de slukkede. På det tidspunkt havde Michele ingen anelse om, hvad der foregik. 

Michele var hverken med på hospitalet eller til begravelsen, da familien vurderede, at hun var for lille. Det er Michele ked af i dag, da hun ikke fik mulighed for at sige farvel.

Pludselig kom hendes mor bare ikke tilbage, og hun skulle bo fast hos sin far. Alle hendes ting blev flyttet, og det blev almindeligt, at hendes mor ikke var der. I faderens hjem hang der ingen billeder af moderen eller blev snakket om hende, selv om faderen holdt af sin ekskone.

Læs også: Afdødekontakt: Endelig fik jeg sagt farvel til far

Hun har fulgt jer

Hver gang, Michele nævnte moderen, fejede faderen snakken af eller gik sin vej. Han nægtede at snakke om det, da det gjorde for ondt.

Michele er ked af, at hun ikke kan huske sin mor. Hun kan dårligt huske, hvordan hun så ud, andet end på forældrenes bryllupsbillede, som hun har indrammet og har hængende i stuen.

Hun er bedrøvet over alle de ting, som hendes mor gik glip af i hendes liv, og hun savnede hende allermest, da hun selv fik børn. Da Michele var gravid, blev hun overvældet af sorgen og savnet, som havde været gemt væk i mange år.

– Lige der kunne jeg virkelig mærke, at min mor aldrig kommer tilbage. Jeg savnede hende og ville ønske, at hun havde været der. Hun skulle have givet mig gode råd og elsket mine børn, forklarer Michele.

Pia kan dog berolige hende med, at moderen har fulgt med fra oven og er umådelig stolt af alle sine børn og børnebørn. Hun har også en ganske særlig besked til Michele. 

– Hun siger, at hun er glad for, at du har opnået de ting, du gerne ville, da du altid har været målrettet. Du har viljestyrke og en evne til at holde fast ved en beslutning. Hun bliver helt rørt, når hun siger det, smiler Pia.

Bagefter er Michele lettet og meget berørt. Hun føler, at hun har fået et øjeblik med moderen, som hun blev frarøvet i en alt for tidlig alder. Hun har fået genopfrisket moderens kærlighed, som hun har savnet i så mange år.