Fredag, 7. januar 2022 - 15:00 - Af Helle Hartz. Foto: Lars Krabbe, Kaspar Wenstrup, Claus Poulsen, Heine Pedersen, Hanne Juul, Lars H. Laursen, Britt Lindemann, Niels Burgos, Martin Høien, Aller Media DK, Ritzau Scanpix, Mega.
Et sidste farvel: Dem vi mistede i 2021
Hvert år må vi sige farvel til store personligheder, der hver især har sat sit aftryk på historien og i vores hjerter. Her mindes vi nogle af dem, vi mistede i 2021.

Herunder mindes vi nogle af dem, vi mistede i år 2021.
Galleri: Et sidste farvel: Dem vi mistede i 2021


Vita Andersen, 78 år
Digteren og forfatteren Vita Andersen slog igennem i 1977 med samlingen ”Tryghedsnarkomaner”, der var den mest solgte digtsamling i 36 år, indtil Yahya Hassan i 2013 slog den rekord med sin digtsamling. Hun var et stort navn ind i 1980’erne med sine romaner og digte om kvindeliv og voksnes svigt af børn. Hun var i en periode gift med Mogens Camre, med hvem hun fik tre børn.
Foto: Britt Lindemann


Lars Høgh, 62 år
Ét af landsholdets store navne, Lars Høgh, døde i starten af december af kræft, 62 år gammel. Hans præstationer er mange og flotte, blandt andet blev han som fodboldspiller kåret som Danmarks bedste målmand ikke færre end fem gange, og gennem 13 år var den tidligere OB-målmand træner for landsholdets målmænd. I 1994 spillede Lars Høgh en stor rolle, da OB på mirakuløs vis formåede at vinde 2-0 på udebane over selveste Real Madrid.
En kamp, der siden er blevet kaldt ”Miraklet i Madrid”. I 2018 blev han ramt af kræft i bugspytkirtlen, og i første omgang lykkedes det at fjerne sygdommen med kemoterapi og en operation, men allerede året efter blev han ramt af et tilbagefald, som viste sig at være uhelbredelig. Han nåede lige akkurat at udgive sin selvbiografi ”Der er antal på alt” og at blive morfar for første gang, før han stille sov ind.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix


Bent Melchior, 92 år
Bent Melchior var overrabiner for de danske jøder fra 1969 til 1996 ved Det Mosaiske Trossamfund og har altid været særdeles aktiv i samfundsdebatten. Og det var altid med kløgt, stor menneskekundskab og visdom.
Han nød udbredt respekt, og Pernille Skipper beskrev ham efter hans død som ”indbegrebet af næstekærlighed”.
Han var en stor humanist, der ihærdigt forsvarede muslimske flygtninge og indvandreres rettigheder. Han døde af en blodprop i hjertet og efterlader sig fire voksne sønner.
Foto: Niels Burgos


Kurt Thyboe, 81 år
Kurt the Champ was here! Nu er han væk. En legende inden for dansk presse blev i november indlagt med lungebetændelse og døde dagen efter.
Han var en storyteller af Guds nåde og en myte, som elskede mytemageri. Især når han skrev om sine sportshelte inden for boksning og cykling. Så fik heltekvadene ikke for lidt.
Hans egen myte blev grundlagt i årene som chefredaktør på Ugens Rapport fra 1971 til 1981, derefter som sportsredaktør på Ekstra Bladet og senere som boksekommentator, hvor han elskede at udtrykke sig i versaler med kraftudbrud og amerikansk krydderi i sproget.
Foto: Kaspar Wenstrup


Lily Weiding, 96 år
I juni døde skuespiller Lily Weiding. Hun blev 96 år. Hun var et lysende menneske, som havde oplevet meget mørke. To ægtemand døde fra hende, og tre brødre bukkede tidligt under for sygdom. Ikke desto mindre fandt hun lys og glæde ved livet.
Som Politikens anmelder Ebbe Mørk engang skrev om hende: ”Altid prima, aldrig donna. En stor skuespiller, der bevidst har styret uden om en primadonnastatus i sin sikre balance mellem stor kunst og ærligt arbejde.” I over 50 år dannede hun par med skuespilleren Morten Grunwald, der døde i 2018.
Foto: Martin Høien


Tommy Troelsen, 80 år
Den tidligere fodboldspiller og ditto ekspert vandt alles hjerter, når han på charmerende vis med sit skæve smil og drævende østjyske dialekt forklarede os om fodboldens finesser, så alle blev både klogere og underholdt.
Han fungerede i mange år som fodboldkommentator og vært på programmet ”Tipslørdag”, og de sidste år var han sportsvært på DK4. Tommy havde selv spillet topfodbold for Vejle og var som 20-årig den næstyngste efter Guld-Harald (Nielsen) på det landshold, der vandt sølv ved OL i Rom i 1960.
Foto: Niels Burgos / Scanpix Danmark


Erik Bering, 76 år
Blomsterkongen startede i 1972 forretningen Bering House og Flowers i København, hvor han kreerede overdådige blomsterdekorationer. En overdådighed, der faldt i kongehusets smag, og forretningen opnåede med tiden status som kongelige hofleverandør.
Han stod for blomsterudsmykningen til bl.a. dronning Margrethe og prins Henriks sølvbryllup. Han afhændede sin forretning til Bjarne Als, der startede som elev i forretningen i 1982, og gik nogle år senere på pension. Han døde, kun halvanden måned efter, at han fik konstateret lungekræft.
Foto: Hanne Juul


Hans V. Bischoff, 88 år
Den joviale journalist tonede frem på skærmen første gang i 1975 som vært på TV Avisen og forskellige valgaftener. Han var eminent til at gøre indviklede økonomiske problematikker forståelige for seerne og havde også i 1968 vundet Cavlingprisen for sin dækning af økonomisk stof.
Han blev så populær, at han også blev vært for ”Morgennisserne” og tv-quizzen ”Hvornår var det nu, det var?”. Han gik på pension i 2002 og tilbragte et aktivt otium i Dragør, hvor han havde boet i næsten 60 år.
Foto: Lars H. Laursen


Johannes Møllehave, 84 år
Præsten, forfatteren og foredragsholderen Johannes Møllehave var en decideret sprogekvilibrist både på skrift og i tale. Man kunne lukke hans bøger, men man kunne ikke lukke munden på ham, og han kunne tale i en strøm af underfundige sætninger og rablende rim.
Han ytrede sig ofte om sine helte H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og William Shakespeare, samtidig med at han leverede hylende morsomme tekster til satireprogrammer i DR. Præsten var en enestående ordkunstner, der ikke frygtede døden. Han håbede blot, at der var et bibliotek på den anden side. Hans sidste år var præget af sygdom, og med en omskrivning af vennen Benny Andersens digt udtalte han: ”Døden er ikke det værste, man har.”
Foto: Claus Poulsen


Poul Schlüter, 92 år
I slutningen af maj sagde Danmark farvel til en af de helt store politikere, da Poul Schlüter gik bort. Han var en sand mester i samarbejdets kunst, først i et splittet Konservativt Folkeparti og siden i forskellige regeringskonstellationer.
Han var statsminister i mere end 10 år og blev kendt for sin politiske fingerspitzgefühl. Han trådte tilbage i 1993, da han ikke kunne leve med undersøgelseslarapportens konklusion i den såkaldte Tamil-sag. Han blev tilsmilet af den store kærlighed to gange i sit liv. Først med Lisbeth Schlüter, som i 1988 døde af kræft, kun 43 år gammel, og siden i 32 års lykkeligt samliv med Anne Marie Vessel Schlüter.
Foto: Lars H. Laursen


Christopher Plummer, 91 år
Den canadiske hjerteknuser og karakterskuespiller fik sit store gennembrud som kaptajn von Trapp i filmmusicalen ”The Sound of Music” fra 1965. Gennem de næste mange år spillede han store karakterroller på såvel scenen som på det store lærred. I 2011 fik han en Oscar for bedste mandlige birolle i ”Beginners”, hvor han spiller en far, der springer ud som homoseksuel. Han er en af de få skuespillere, der opnåede en Triple Crown-udnævnelse, idet han vandt en Oscar, Emmy og Tony i streg.
Foto: Mega


Prins Philip, 99 år
I starten af april var der landesorg i Storbritannien: Prins Philip, dronning Elizabeths mand gennem mere end 70 år, var gået bort. Prinsen var oldebarn af Danmarks kong Christian 9. og bar titlen prins af Grækenland og Danmark, inden han gav afkald på både titel og sit græske statsborgerskab for at kunne gifte sig med den daværende prinsesse Elizabeth. I stedet blev han ved giftemålet udnævnt til hertug af Edinburgh. Og han var gennem hele ægteskabet en dybt loyal støtte over for sin kone og sit land. Den 99-årige prins, som ville være fyldt 100 år 10. juni, åndede stille ud i sit hjem på Windsor Castle.
Foto: Mega


Olympia Dukakis, 89 år
Datteren af græske indvandrere skulle blive 56 år, før hun fik sit gennembrud som skuespiller. Det var til gengæld også stort. Hun vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle i den romantiske komedie ”Lunefulde måne”, hvor hun rådgiver sin datter, spillet af Cher, i kærlighedsspørgsmål. Året var 1988 – det samme år, hvor hendes fætter Michael Dukakis stillede op som demokraternes præsidentkandidat og tabte. Skuespillerinden modtog flere priser, blandt andet en stjerne på den berømte Hollywood Walk of Fame.
Foto: Ritzau Scanpix


James Michael Tyler, 59 år
James Michael Tyler, der spillede bartenderen Gunther, der var håbløst forelsket i Rachel i en af de største sitcoms nogen sinde, ”Venner”, mistede livet alt for tidligt. I 2018 fik han konstateret prostatakræft, og i sommer chokerede han sine fans, da han afslørede, at kræften var i stadie fire, og at sygdommen havde lammet ham fra livet og ned. Han blev kun 59 år.
Foto: Mega


Colin Powell, 84 år
Colin Luther Powell var en amerikansk general og USA's 65. udenrigsminister. Han blev udnævnt af George W. Bush og var den højest rangerende afroamerikaner i forsvarsstaben i USA's historie. Powell var professionel soldat i 35 år og avancerede til firestjernet general, og i 1991 ledte han de amerikanske styrker i Operation Desert Storm, Golfkrigen. Den 84-årige tidligere amerikanske udenrigsminister døde i oktober efter at være blevet smittet med corona.
Foto: Mega


Charlie Watts, 80 år
The Rolling Stones blev i august et medlem fattigere, da trommeslageren døde 80 år gammel. Forinden havde han gennemgået en akut hjerteoperation, som han ikke overlevede. Han var stilskabende trommeslager i The Rolling Stones fra 1963 til sin død og en stille og altid velklædt herre, som stod i skærende kontrast til bandets vilde frontfigurer, Mick Jagger og Keith Richards. Hans hjerte tilhørte i virkeligheden jazzen, og faktisk boede og arbejdede han som reklametegner i Randers fra 1961 til 1962, hvor han spillede sammen med Holger Laumann i det lokale band Safari Jazz og Kardinalerne.
Foto: Mega


Larry Flynt, 78 år
Den amerikanske forlægger og leder af Larry Flynt Publications døde i april måned. Forlæggeren producerede hovedsageligt pornografiske videoer og magasiner, hvoraf det mest kendt er Hustler. Flynt var involveret i flere retssager, anklaget for overtrædelse af USA’s forfatnings regler om trykkefrihed. Han blev lam fra hoften og ned som følge af et attentat på ham, hvor han blev ramt af skud fra et gevær på vej væk fra en retssag.
Foto: Mega


Jean-Paul Belmondo, 88 år
Frankrigs svar på James Dean, Marlon Brando og Humphrey Bogart. En national superstjerne, som satte sit markante præg på fransk film i et halvt århundrede. Han var en actionhelt med en Gauloises i mundvigen, men også følsom i 60’ernes nybølge-film. Hans mest kendte film er ”Åndeløs”, ”Manden i månen” og ”En kvinde er en kvinde”. Hollywood ville gerne have haft fat i bad-boyen med det karismatiske look, men han nægtede hele livet at indspille engelsksprogede film. I 2011 modtog han en æres-palme for sit livsværk ved filmfestivalen i Cannes.
Foto: Mega


Helen McCrory, 52 år
Mange kan sikkert huske den dygtige engelske skuespillerinde Helen McCrory fra de sidste tre Harry Potter-film, hvor hun spillede Narcissa Malfoy. Derudover havde hun en mindre rolle i James Bond-filmen ”Skyfall” og har medvirket i flere forskellige engelske tv-serier. Helt frem til sin død holdt hun og hendes nærmeste det hemmeligt, at hun var syg med kræft, som hun desværre ikke overlevede.
Foto: Mega


Larry King, 87 år
Manden med selerne blev en global superstjerne, efter at tv-stationen CNN gik i luften for første gang i 1985. Han var vært på talkshowet ”Larry King Live”, og i løbet af de næste 25 år blev han en tv-legende, som alverdens andre superstjerner stod i kø for at besøge i studiet. Larry King sendte sidste gang den 16. december 2010. Han var så stor, at han medvirkede i flere spillefilm som sig selv. Blandt andet i ”The Long Kiss Goodnight” fra 1996. Den verdenskendte tv-profil døde i januar, efter at han tidligere på måneden blev indlagt med coronavirus.
Foto: Mega