Søren Gade om sit store vægttab: Jeg lovede mine piger at tabe mig

For 11 år siden smed Søren Gade 30 kilo. Det var for meget. Og det holdt heller ikke. Derfor valgte han at tabe sig på en mere behagelig måde, da hans yngste datter blev gift i sommer. For det skal være sjovt at stå op om morgenen.

_ Du er for tyk far. Og du spiser for usundt.

Ordene kom fra Søren Gades 19-årige datter, Mette, for mange år siden hjemme i stuen i Holstebro. Dengang prøvede han at slå hendes kontante budskab hen med lidt humor. Men den dag pegede hun på sin far og sagde: - Jeg tilgiver dig aldrig, hvis du ikke kan føre mig op ad kirkegulvet den dag, jeg skal giftes.

Sætningen ramte Søren Gade lige i maven. For der var en grund til, at netop Mette var mere bekymret for sin fars helbred end så mange andre teenagere. Tre år forinden havde Søren Gade nemlig mistet sin kone Helle til kræft, og hans to døtre havde mistet deres mor.

 

Blevet 18 kilo lettere

Det er nu 14 år siden, at Helle døde, og meget er sket i familien i mellemtiden. Denne sommer førte Søren Gade den nu 30-årige Mette op ad kirkegulvet. Og der var blevet 18 kilo mindre af ham.

-  Jeg havde jo lovet hende, at hun skulle få en slankere udgave af mig til sit bryllup, siger Søren Gade, som understreger, at det hver gang er hans to døtre, som sætter gang i hans vægttab.

Vil ikke gentage sin første slanke-historie

Hans to piger, Mette og storesøster Ida, har altid holdt et vågent øje på deres fars helbred, og det var også derfor, Søren Gade for 11 år siden gik på en så effektiv slankekur, at han tabte sig hele 30 kilo. Faktisk blev han så tynd, at folk omkring ham var bekymrede for, om han var syg, og siden har han da heller ikke haft lyst til at gentage sin første slanke-historie. Dengang blev det nemlig for ekstremt.

- I første slankerunde fyldte det simpelthen for meget. Det første, jeg gjorde om morgen, var at stille mig på vægten. Og det var også det sidste jeg gjorde, inden jeg gik i seng. Selv om jeg havde tabt 25 kilo, og det var nok, tænkte jeg, at jeg lige nappede et kilo mere. For jeg var jo i fuld kontrol og vidste præcis, hvad det krævede. Men var det sundt? Nej. Var det langtidsholdbart? Nej. Tydeligvis ikke.

Søren Gade fyldte mere i landskabet for halvandet år siden, da dette foto blev taget.

Søren Gade fyldte mere i landskabet for halvandet år siden, da dette foto blev taget.

 

Læs også: Sunde spisevaner: Hvis du gerne vil ændre kosten

Ikke svært at tabe sig. Men svært at holde vægten

Søren Gade tog nemlig på efterfølgende, så derfor skulle han igen ændre sine kostvaner, da Mette skulel giftes i sommeren 2021.

- Egentlig er det ikke svært for mig at tabe mig. Det er selvfølgelig træls at skulle gå i gang igen, så det ville være lettest, hvis jeg bare holdt vægten. Men at holde vægten er det sværeste, som han siger.

Det er også derfor, han kender sig selv godt nok til ikke at fastholde, at vægten aldrig vil svinge den anden vej igen.

- Når jeg taber mig, forbeholder jeg mig retten til at tage på igen. Ellers er det for belastende at lægge det pres på sig selv. Og man er jo ikke et andet eller dårligere menneske, hvis man tager ti kilo på igen. Man er jo den samme bag ørerne, siger Venstre-politikeren, som i denne omgang ikke er så fantastisk med, hvad han putter i munden.

Den billige tomatjuice fra Rema

Når Søren Gade står op, spiser han typisk et par æg, lidt laks eller bare et glas tomatjuice. Helst den billige fra Rema 1000. - Jeg er jo jyde, som han siger.

Resten af hans slankende kost køber han også helst på tilbud, og den består hovedsageligt af kød og masser grøntsager, som erstatter brød, ris og pasta. Egentligt spiser han de retter, han altid har gjort. Men nu er lasagnepladerne for eksempel skiftet ud med squash, og så er der to ting han helt holder sig fra: I et år har Søren Gade ikke sat tænderne i en pizza, og slik og søde sager rører han ikke. Det sidste kræver typisk en svær afvænningsperiode på 10 dage, men når den er overstået, oplever Gade, at hans spisevaner bliver lettere at styre.

- Når jeg holder mig fuldstændig fra søde sager, får jeg ikke den der fornemmelse af småsult, hvor jeg hele tiden lige åbner køleskabet.

Lettere at binde skoene

På det sidste har Søren været nødt til at skifte ud i garderoben, og når han står foran spejlet, kan han også godt se, at der er blevet mindre af ham. Men for ham er det ikke spejlbilledet, der driver værket.

- Jeg er ikke sådan en, der slår øjnene ned, bare fordi jeg vejer 10 kilo mere. Men det er da tilfredsstillende at sætte sig et mål og nå det. Og så er det da også nemmere at binde sine sko.

Læs også: Stine tabte 84 kilo: Min søn skulle ikke miste sin mor

Gåture ved Vestkysten giver motion og fred i hovedet

Søren binder tit traveskoene. I gennemsnit går han en time om dagen, og bedst er det, når det foregår i Vesterhavs-blæsten ved sommerhuset i Vedersø. Søren har altid gået meget, og det er ikke kun for at få motion og smide kilo undervejs.

- Det giver fred i hovedet. Når jeg går derude ved Vestkysten, finder jeg virkelig ud af, hvor lillebitte jeg egentlig er, og det kan altså være sundt at sætte ens selvopfattelse lidt på plads.