I lovens navn

Æresdrab: Han fik sin egen datter slået ihjel

28. juli 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
Rejseholdets tidligere chef, Isager-Nielsen fortæller om en grufuld sag fra England, hvor en ung kvinde blev æresdræbt. Grunden: Hun forlod en voldelig ægtemand og fandt sig en ny kæreste.

Jeg stødte for nylig på en forfærdelig sag om et æresrelateret drab i England. Politiets efterforskningsleder i sagen har udgivet en bog om den.
Kan du fortælle lidt om den slags drab?

Venlig hilsen AB

Hej AB

Den 20-årige engelske kvinde af kurdisk-irakisk oprindelse Banaz Mahmod forsvandt sporløst i 2006. Banaz var blevet tvunget til som 17-årig at gifte sig med en ældre mand, som kom fra landsbyen hjemme i Irak.
Han talte ikke engelsk, han var analfabet og tævede og voldtog hende, hvis hun sagde nej til sex.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Gik til politiet

Til sidst brød hun ud af ægteskabet, fandt en kæreste og startede et nyt liv. Og så forsvandt hun.
Hendes kæreste gik til politiet, fordi han frygtede, at hun var offer for et æresdrab iværksat af hendes familie. Det udviklede sig til en af de mest grusomme og komplicerede engelske sager om æresdrab, og den blev kun opklaret, fordi en kvindelig efterforskningsleder bed sig fast.
Hun har skrevet en bog om sagen, der vist også snart bliver til en film.

Gav ikke op

Under efterforskningen løj de mange familiemedlemmer ved afhøringer og fortalte, at Banaz blot var stukket af, og at hun var utroværdig og lidt af en "drama queen".

Det var ikke muligt for politiet at trænge til bunds i det hele, og et lig havde man ikke. Efterforskningslederen fik dog overbevist sin chef om, at hun kunne løse sagen.
Hun samlede et stort efterforskningshold og satte over to uger ind med mange ransagninger, anholdelser, beslaglæggelser af mobiltelefoner og andre krævende og ressourcetunge efterforskningsskridt, heriblandt aflytninger og overvågning af mistænkte.

Hul på sagen

Politiet gik ud fra, at Banaz var myrdet, og ledte derfor efter liget i haver, vandløb, moser og skove flere steder i England. Alle i Banaz' familie og omgangskreds fortalte det samme igen og igen under afhøringerne.
Der var ingen trusler mod hende, ingen vold, intet drabsforsøg, hun var bare stukket af, "alt var godt".
Efter en langvarig, meget kompetent og dygtigt udført efterforskning fik efterforskerne endelig hul på bylden. Efter mange vildspor fandt man omsider hendes mishandlede lig i en kuffert i et hus i Birmingham. Op mod 50 personer var involveret i sammensværgelsen mod Banaz.

Hendes far, Mahmod Mahmod, og onkel blev i 2007 idømt livsvarigt fængsel, og det samme gjorde den egentlige gerningsmand Mohammed Hama og to af hans medhjælpere. Hama arbejdede for Banaz' onkel.

Forhistorisk mandevælde

Detaljerne omkring drabet er i en helt usædvanlig grad grusomme og dybt perverse – den unge kvinde blev tævet, voldtaget og kvalt.
Årsagen til drabet var den krænkelse af familiens ære, der var sket, fordi Banaz forlod sin mand.
Ved at slå hende ihjel sikrede man familiens ære, det forhistoriske mandevælde og mændenes maskulinitet.
Sagen viser i øvrigt, hvordan eminent efterforskningsarbejde og ihærdighed fra en engageret efterforskningsleder kan være helt afgørende.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold