I lovens navn

Arkitektens uhyggelige dobbeltliv: Sigtet for fire kvindedrab

29. august Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Ritzau Scanpix
Nogle gange hjælper det at sætte et helt nyt hold af efterforskere på en sag. Det var sådan, at den amerikanske arkitekt Rex Heuermann kom i søgelyset – nu er han sigtet for fire kvindedrab.
Arkitekten Rex A. Heuermann, der er sigtet for fire kvindedrab

Nogle gange bliver en gammel sag opklaret, hvis et nyt hold af efterforskere tager over og ser på det hele med friske øjne.

En sådan efterforskning kan imidlertid også afsløre inkompetent politi- og efterforskningsarbejde.

Alle disse forhold er til stede i en ny seriemordersag fra USA. Den 59-årige stjernearkitekt Rex Heuermann (på billedet) blev tidligere i år ved højlys dag anholdt på åben gade tæt på Empire State Building midt på Manhattan i New York.

Heuermann var en kendt og respekteret arkitekt, der tilsyneladende levede helt almindeligt med sin kone, Asa Ellerup, samt børnene Victoria, 26 og sønnen Christopher, 33.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men nu er han angiveligt afsløret som en af de værste seriemordere i USA. Han er varetægtsfængslet og sigtet for foreløbig fire drab, men er mistænkt for mindst syv andre, måske endnu flere.

Hustru var bortrejst

De dræbte kvinder var stort set alle prostituerede, hvis lig blev fundet i årenes løb ved strandene på Long Island uden for New York.

Det første af drabene, som Heuermann er mistænkt for, fandt sted i 2010, da han var 46 år. Det er meget sjældent, at en seriemorder starter sin karriere i så sen en alder. De fleste kendte seriemordere begynder at slå ihjel, når de er i 20’erne.

Hvis det også gælder Heuermann, kan politiet begynde at fokusere på relevante uopklarede drab helt tilbage til 1990 eller tidligere.

Hustruen Asa var for øvrigt efter alt at dømme bortrejst, mens hendes mand begik de frygtelige ugerninger, og hun har ansøgt om skilsmisse efter hans anholdelse.

Rester fra pizza

​Det var data fra en mobiltelefon, som man mente var morderens, der i første omgang ledte det nye hold af efterforskere på sporet af arkitekten.

Herefter overvågede man manden i døgndrift, og på et tidspunkt smed han rester af en pizza i en skraldespand. Fra pizzaen indsamlede teknikerne dna-spor, og de blev sammenholdt med fundene fra et af ofrene. Der var et match.

Den nye efterforskning har også afsløret eklatante fejl i politiets hidtidige håndtering af drabene.

For det første var der på chefniveau tilsyneladende tale om en regulær skandale. Den ansvarlige politichef, som undervejs modsatte sig enhver hjælp fra FBI, fik i en anden sag en fængselsdom for vold, og to medarbejdere i den lokale anklagemyndighed i samme politidistrikt kom i fængsel for anden kriminalitet.

God og grundig efterforskning

Som det ses i mange tilfælde, sætter en inkompetent og uduelig ledelse ofte sit præg på medarbejderne. I hvert fald er det nu kommet frem, at helt indlysende efterforskningsskridt ikke blev foretaget, selv om der åbenbart i årenes løb var adskillige gode spor.

Måske har det faktum, at ofrene var prostituerede, også medvirket til, at politiet ikke satte nok ind på at opklare drabene.

Det er tilsyneladende ændret nu, hvor politiet i den nye efterforskningsindsats er godt på vej til at afsløre en seriemorder, endda uden nye efterforskningsmetoder, men simpelthen ved god, grundig og fordomsfri efterforskning under en kompetent ledelse.

Når gamle sager bliver opklaret

Jeg har mange gange i Ude og Hjemme skrevet om gamle uopklarede drabssager, der med nye efterforskningsmetoder i disse år bliver opklaret i flere lande.

Senest fortalte jeg i Ude og Hjemme nr. 30 om en australsk sag fra 2003, hvor danske forskere, der er specialister i en bestemt type genfejl, var med til at afdække et justitsmord.

Det viste sig, at kvinden, Kathleen Folbigg, ikke havde dræbt sine fire børn, hvilket hun ellers for 20 år siden blev dømt for.

Baggrunden for de fleste opklaringer af gamle sager ligger i dna-teknologien.

Flere scenarier

Gemte biologiske spor, typisk blod- eller sædspor, fra gamle sager, kan i disse år med nye og langt mere effektive undersøgelsesmetoder føre til en dna-profil, som kan sammenlignes med dna-prøver fra mistænke personer.

Men også de nye metoder indenfor politiets brug af slægtsforskning i drabssager har ført til, at gamle og hidtil uopklarede mord bliver opklaret.

Når gamle sager opklares, skyldes det som regel et eller flere af følgende scenarier.

Der kan være tale om, at gerningsmanden angrer efter mange år og tilstår sin forbrydelse til politiet eller betror sig til en person, der så går til politiet.

Det kan også være, at gerningsmanden begår en ny forbrydelse, og at politiet under efterforskningen af denne nye sag bliver opmærksom på, at gerningsmanden kan sættes i forbindelse med en gammel og hidtil uopklaret sag.

Nyt hold af efterforskere

En mulighed er også, at politiet i forbindelse med nye og forbedrede undersøgelsesmetoder, typisk inden for dna, kan finde afgørende beviser i gamle spor.

Endelig kan der komme et gennembrud, hvis politiet sætter et nyt hold af efterforskere på en sag – som det er tilfældet med den formodede seriemorder Rex Heuermann.

Venlig hilsen Bent


På sporet

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold